Coronatestbus trekt Kolenkitbuurt nog niet over de streep

In de Kolenkitbuurt staat sinds deze week een mobiele testunit van de GGD. De bus staat in een deel van Amsterdam waar wederom veel besmettingen geteld zijn. Reden voor een grote toeloop zou je denken.

Op een leeg kruispunt, naast de Kolenkitkerk in Bos en Lommer, staat sinds maandag een van de drie coronatestbussen van de GGD. De bus, waar buurtbewoners zich zonder afspraak kunnen laten testen op corona, staat daar tot 7 februari. Bos en Lommer valt onder Amsterdam West, een stadsdeel met opnieuw een hoog aantal positieve testen. De Kolenkitbuurt ligt op de grens met Nieuw-West, het stadsdeel dat volgens de GGD de laagste testbereidheid van Amsterdam kent. In dit deel van de stad lieten afgelopen week 1060 mensen per 100.000 inwoners zich testen, dat blijkt uit nieuwe cijfers van de GGD.

De GGD heeft mede hierom, in overleg met andere stadsdelen en regiogemeenten, besloten om een van de bussen dit keer in de Kolenkitbuurt te parkeren. Buurtbewoners ontvangen een flyer met informatie in hun brievenbus. Het doel van de mobiele testunit is om het testen laagdrempeliger te maken voor de buurt. Bijvoorbeeld omdat de testlocaties ver weg liggen of om mensen te bereiken die zich niet snel laten testen.

‘Dat lukt in deze buurt nog niet heel goed’, vertelt Gijs (30). ‘Hier in de Kolenkitbuurt zie je dat mensen het testen toch enger vinden.’ Gijs werkt als GGD-medewerker in de bus en ziet grote verschillen met de Oosterparkbuurt, waar hij vorige week stond. ‘Vanochtend had ik een man die zich eigenlijk niet wilde laten testen omdat hij bang was voor een positieve uitslag. Hij zou dan tien dagen lang niet kunnen werken, een financiële ramp voor hem.’ Volgens Gijs is dat een realiteit die hij vorige week in het Oosterpark toch minder zag. Daar stonden volgens hem lange rijen mensen die vooral blij waren niet helemaal naar de RAI te hoeven voor een test. 

Bram-scaled
Bram in de coronatestbus aan het werk als ‘testboy’

Foto: Maja de Goede

Tip

Bram (30), de collega van Gijs, laat de bus van binnen zien. Hij vertelt dat de mobiele testunits oude, afgekeurde GVB bussen zijn. Aan de stopknoppen op de wanden van de bus is dat nog goed te zien. ‘Vooralsnog kunnen we hier alleen PCR-testen afnemen’, vertelt Bram. ‘De luchtkwaliteit in de bus is helaas niet goed genoeg voor de snellere ademtest.’ Om die vervelende PCR-test goed te doorstaan heeft Bram een tip. ‘Knijp je gezicht niet samen wanneer je het wattenstaafje in je neus krijgt. Dan worden je holtes kleiner en doet het meer pijn. Ontspan!’

Gijs en Bram zijn beiden geswitcht van carrière. Gijs kwam bij de GGD te werken nadat zijn werk als musicalacteur stil kwam te liggen. En Bram werd ‘testboy’ nadat hij als steward werd ontslagen bij de KLM. Allebei zien ze graag een grotere toeloop bij de bus. ‘We hebben wel informatie over het testen in verschillende talen, maar de flyers die buurtbewoners thuis krijgen zijn in het Nederlands. Om ook mensen uit deze buurt te trekken, zou het helpen om die flyers bijvoorbeeld in het Engels en Arabisch te laten drukken.’

Signaalwaarden-risiconiveaus-1

Nieuwe cijfers

Afgelopen week (18 t/m 24 januari) is het aantal positieve testen in alle stadsdelen van Amsterdam gedaald. De laatste cijfers van de GGD laten een veel sterkere daling zien dan vorige week. Het absolute aantal positief geteste inwoners in de gemeente Amsterdam is met 17 procent afgenomen, waar het vorige week om een afname van 6 procent ging. Daarmee daalde het risiconiveau van de meeste stadsdelen naar ‘zorgelijk’. Geen enkel stadsdeel bevindt zich nog op risiconiveau ‘zeer ernstig’.

Op landelijk niveau is de daling in het aantal positieve testen juist aan het afnemen. Bovendien waarschuwt het RIVM dat de besmettelijke Britse variant zich steeds verder verspreidt. Naar schatting is nu ruim een derde van de Nederlandse positief geteste personen besmet met de Britse variant. Nederland telde afgelopen week gemiddeld 204 besmettingen per 100.000 inwoners. Met 163 besmettingen per 100.000 inwoners ligt het aantal positieve testen in Amsterdam een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. 

De cijfers zijn gebaseerd op de actuele weekcijfers van de GGD Amsterdam en het RIVM. Omdat sommige besmettingen later worden gemeld, kunnen de gerapporteerde cijfers nog worden aangepast. Het RIVM benadrukt dat niet alle mensen met corona zich laten testen, waardoor het werkelijke aantal besmette personen waarschijnlijk hoger ligt.