Minder nieuwbouw in Amsterdam

Het afgelopen jaar werden in Amsterdam minder nieuwbouwwoningen opgeleverd dan in voorgaande jaren. Dat meldt het CBS in het vandaag verschenen rapport over de woningvoorraad in Nederland. Met de bouw van 2.820 nieuwe woningen heeft Den Haag koploper Amsterdam na drie jaar van de troon gestoten.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland 69 duizend nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd vorig jaar. Dat is ruim drie procent minder dan in 2019. Ook in Amsterdam werd er minder gebouwd dan in voorgaande jaren. In 2020 werden er volgens het CBS 2.511 nieuwe woningen gebouwd in de stad. Aanzienlijk minder dan in 2018 en 2019 toen er respectievelijk 7.530 en 5.198 woningen bijkwamen.

De cijfers van het CBS komen niet overeen met de cijfers van de gemeente Amsterdam. Dat laat de woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) weten in een reactie aan NAP Nieuws. ‘Het CBS rekent met vergunningen, maar per vergunning kunnen honderden woningen gebouwd worden.’

Volgens de gemeente zijn er het afgelopen jaar ruim 6.000 woningen in Amsterdam bijgebouwd. ‘Voor het zevende jaar op rij zijn er meer dan 5.000 woningen gebouwd. Historisch gezien is dat nog nooit eerder gelukt.’ Gezien de nieuwe PFAS-, stikstof- en coronamaatregelen is dat een hele knappe prestatie, aldus de woordvoerder.

Middensegment
Ondanks de inzet van de gemeente staat de woningvoorraad in Amsterdam nog altijd onder druk. Vooral betaalbare woningen voor middeninkomens zijn schaars. Voor onder andere leraren, agenten en zzp’ers wordt het daardoor steeds lastiger om een woonplek te vinden. Uit de bouwcijfers van de gemeente blijkt dat er vorig jaar slechts 575 huizen zijn bijgebouwd met een maximale huur van 1000 euro per maand. Bijna 1.500 woningen minder dan verwacht. 

Er is de afgelopen jaren fors gestuurd op de bouw van middeldure woningen, liet wethouder Ivens in november nog weten in een brief aan de gemeenteraad. Maar, er is – mede door de coronacrisis en bezwaren op omgevingsvergunningen – enige vertraging ontstaan. De gemeente Amsterdam wil dit jaar de beoogde doelstelling – om 1.670 middeldure woningen te bouwen – wel behalen. ‘In overleggen met bouwers, ontwikkelaars en beleggers over het middensegment komt naar voren dat zij er nog vertrouwen in hebben.’

Woningbouwimpuls
Om de woningvoorraad uit te breiden moet de gemeente ook uitwijken naar omliggende gebieden. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft in november een bod neergelegd bij het rijk om twintigduizend woningen te bouwen. De woningen worden verdeeld over tien projecten in onder andere Zaandam, Haarlem en Amstelveen. Om de bouw van deze woningen voor 2025 te realiseren vraagt de MRA het rijk om een bijdrage van 100 miljoen uit de Woningbouwimpuls De Woningbouwimpuls is een rijksregeling om het woningtekort in Nederland op te lossen. Er is één miljard euro ter beschikking gesteld om de woningvoorraad uit te breiden. Om in aanmerking te komen moeten de projecten voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo moet 50 procent van de woningen bestaan uit sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen met een huurprijs tot 1000 euro per maand en/of koopwoningen onder de 325 duizend euro. Ook moeten er bij elk project minimaal 500 woningen worden gebouwd. . De gemeente Amsterdam verwacht half februari een reactie op het voorstel.