Kabinet versoepelt maatregelen, einde aan avondklok waarschijnlijk

De avondklok zal waarschijnlijk vanaf 10 februari worden opgeheven, dat heeft demissionair premier Rutte dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het kabinet maakt eind deze week opnieuw de balans op aan de hand van een OMT-advies en neemt dan de beslissing of de avondklok definitief wordt opgeheven.

‘Het is onvermijdelijk de huidige lockdown bijna volledig te verlengen tot 2 maart’, zo maakte Rutte duidelijk. Versoepelingen binnen het onderwijs en de detailhandel lekten de afgelopen dagen al uit, maar over het afschaffen van de avondklok werd slechts gespeculeerd. In de persconferentie werd duidelijk dat de avondklok in principe na woensdagochtend 10 februari 04:30 uur niet langer van kracht is.

‘Iedereen snakt naar duidelijkheid, maar 100% zekerheid is niet te geven.’

Ook niet-essentiële winkels kunnen weer open voor bestellen en afhalen. Deze ‘click and collect’-constructie wordt in andere landen al gebruikt en kent een klein risico op verspreiding van het virus, stelt Rutte, mits de winkelstraten niet te druk worden. Daarom is bestellen alleen online en telefonisch mogelijk en mag je je product alleen afhalen als je een specifiek tijdslot hebt ontvangen.   

Minister van onderwijs Arie Slob maakte afgelopen zondag al bekend dat de kinderopvang en basisscholen weer opengaan. Kinderen moeten het nog een paar dagen doen met thuisscholing, maar vanaf maandag 8 februari kunnen ze weer op deze locaties terecht. Het openen van de buitenschoolse opvang en middelbare scholen is vooralsnog te risicovol. Het zal ‘in ieder geval na de voorjaarsvakantie’ zijn wanneer het voortgezet onderwijs weer open kan.  

Dinsdag 23 februari zal er opnieuw een persconferentie worden gehouden. Dan wordt duidelijk of we na 2 maart meer versoepelingen kunnen verwachten.