Amsterdam zakt op ranglijst economische toplocaties

De gemeente Amsterdam is twee plaatsen gezakt op de ranglijst voor best presterende economische gemeenten van Nederland.

De hoofdstad zakte van plaats vier naar plaats zes en is voorbijgestreefd door Rotterdam, dat nu derde staat. De gemeente Haarlemmermeer voert de lijst aan, gevolgd door het Brabantse Son en Breugel. 

De rangschikking is opgesteld door Bureau Louter en gaat over de periode voor de coronacrisis. Onderzoeker Peter Louter waarschuwt dat Amsterdam door de gevolgen van de coronapandemie nog verder op de ranking kan zakken. Op dit moment raakt vooral de afwezigheid van toeristen de Amsterdamse economie hard. 

De verwachting is dat ook Haarlemmermeer door corona in de val wordt meegenomen. Die gemeente steunt vooral op luchthaven Schiphol, terwijl het internationale vliegverkeer door corona flink is gekrompen. 

‘De verwachting is nu dat het virus dit jaar de kop in wordt gedrukt, maar als het een langdurige strijd wordt gaat het economische landschap echt veranderen’, zegt Peter Louter tegenover persbureau ANP. 

Bureau Louter meet in het onderzoek de economische bedrijvigheid in Nederlandse gemeenten aan de hand van onder meer het aantal startende bedrijven, de hoeveelheid arbeidsplaatsen en de waarde die bedrijven en inwoners aan de economie toevoegen. 

In de zomer van dit jaar verwacht het bureau een preciezer beeld te kunnen schetsen van de periode tot september 2020. De eerste maanden van de coronacrisis zullen daarin ook aan de orde komen.