Crowdfundingsactie voor schade na grote brand op campus Uilenstede

Zaterdagavond brak er een grote brand uit in een van de studentenflats op Uilenstede in Amstelveen. Verschillende wooneenheden hebben grote brandschade, één studentenkamer brandde volledig af. De bewonerscommissie, café-restaurant Il Caffè en vijf studenten sloegen de handen ineen voor een geldinzamelingsactie.

De brand ontwikkelde zich op de vierde verdieping van de twaalf etages tellende flat, de oorzaak is nog niet bekend. Uit berichtgeving van betrokkenen blijkt dat vijf studenten aanwezig waren toen de brand ontstond. Twee studenten hebben mogelijk rookvergiftiging opgelopen en werden naar het ziekenhuis gebracht.

Uit voorzorg werd de gehele flat door de brandweer ontruimd. Studenten uit de naastgelegen flats boden direct dekens, warme dranken en slaapplekken aan de geëvacueerde bewoners aan. Later konden de geëvacueerde bewoners ook terecht in het sportcentrum op de campus.

De meeste bewoners konden dezelfde nacht weer terug naar hun eigen kamer, anderen werden opgevangen door familie en vrienden of in een hotel ondergebracht. De schade is groot: de vierde etage is niet bewoonbaar en een studentenkamer op de derde verdieping, die recht onder de brandhaard lag, is volledig afgebrand. Ook de verdiepingen boven en onder de brand hebben rook- en waterschade opgelopen.

Help de rode flat

De gevolgen van de brand leven sterk in de studentengemeenschap. Op de gezamenlijke facebookpagina verschenen niet alleen tekenen van medeleven, maar werden ook allerlei verschillende acties opgezet om de getroffen bewoners te helpen. Het team van het café op de campus, Il Caffè, nam het initiatief om de krachten te bundelen.

‘Wij worden de laatste tijd ook veel geholpen door de studenten; iedereen komt bij ons een burgertje halen,’ vertelt Wieb de Boer van Il Caffè. ‘We waren geschrokken van de brand en wilden graag wat terug doen.’ Samen met individuele initiatiefnemers en bewonerscommissie VBU werd ‘Help de rode flat!’ opgestart, met als eerste actie het opzetten van een crowdfunding.

Het doel is om 6.000 euro in te zamelen voor de schade aan de gemeenschappelijke ruimtes en studentenkamers die niet gedekt wordt door de verzekering. Bij de huur van een kamer op Uilenstede is een inboedelverzekering inbegrepen. Deze vergoed echter de dagwaarde van de spullen, die een stuk lager ligt dan de aanschafkosten.

Bron: facebookpagina Il Caffè

Schadeherstel

Dinsdagmiddag mochten de bewoners van de vierde verdieping onder begeleiding van de brandweer naar hun kamers om spullen op te halen. Huisvestingsorganisatie DUWO heeft de studenten een gemeubileerde kamer elders op de campus aangeboden. ‘We zijn met allerlei bedrijven in gesprek om de ruimtes zo snel mogelijk te herstellen,’ zegt Marja Weverling, een woordvoerder van DUWO. ‘Ik weet niet hoe lang het duurt voor het klaar is, maar we houden de getroffen bewoners op de hoogte.’

Weverling noemt de crowdfunding en de snelle reacties van de bewoners fantastisch: ‘De brandweer kan je wel naar een hotel brengen, maar dan zit je daar. Het is natuurlijk fijner als je met leeftijdsgenoten zit en je verhaal kwijt kunt.’

De crowdfundingsactie is op het moment van publicatie iets over de helft van de benodigde 6.000 euro. De initiatiefnemers willen later meer acties opzetten zoals het inzamelen van meubels. ‘Heel veel mensen bieden spullen aan, maar we willen eerst goed uitzoeken wat de studenten precies nodig hebben,’ zegt de Boer. ‘Zolang ze niet terug kunnen naar hun kamer hebben ze ook niets aan een bed.’