Broekman-zaak: ‘Jij besloot recht te hebben op mijn lichaam’

‘Manuel, hoe is het met je? Je kunt je mij waarschijnlijk niet meer herinneren, maar bij mij ben je niet weggeweest uit mijn gedachte sinds 4 juli 2020. Toen heb je een stukje van mij kapot gemaakt dat ik nooit meer terug krijg’, leest de jonge Amsterdamse barvrouw voor uit een brief aan Manuel Broekman.

Volledig in het zwart gekleed, All Stars aan en met een hoge paardenstaart is de barvrouw met grote stappen de rechtszaal binnengelopen. Achter haar bril prijken lange, zwarte lijnen make-up die haar strakke blik vormen. Ze knikt vaak en kijkt iedereen die spreekt aan.

Haar enige eis was om haar verhaal aan Manuel Broekman (35) te doen, maar de woorden bereiken hem niet direct. De acteur, bekend van meerdere Nederlandse series en speelfilms waaronder Voetbalvrouwen, Verliefd op Ibiza en Feuten, is niet aanwezig in de rechtszaal in Amsterdam vanwege de mediastorm. Hij staat terecht voor de aanranding van de destijds 20-jarige barvrouw werkzaam in café Vice Versa op de Ceintuurbaan in Amsterdam, in de nacht van 3 op 4 juli 2020.

Selfie

Het was die vrijdagavond dat Broekman, volgens de aangifte van de vrouw, het café binnenliep met een gezelschap van ongeveer vier mensen. De eigenaar van de kroeg kende de mensen met wie Broekman was en liep met hen naar buiten om te roken. Broekman, net terug van het toilet, bestelde een biertje bij de barvrouw terwijl de rest buiten stond. Hij vroeg of zij met hem een selfie wilde maken. Hij kwam dronken over, maar een foto leek haar prima en ze bewoog haar gezicht richting de zijne voor de foto.

‘Yo! Dit vind ik niet oké!’

In de daarop volgende seconden haakte Broekman, volgens de barvrouw, zijn hand achter de knoop onderaan haar blouse en greep tweemaal met zijn hand haar borst, onder haar bh. ‘Op dit moment denkt mevrouw nog dat het per ongeluk gaat’, vertelt de rechter. Tot hij zijn hand richting haar kruis bewoog en die, volgens de vrouw, op haar vagina liet rusten voor enkele seconden. Ze verstijfde. Maar riep snel: ‘Yo! Dit vind ik niet oké!’ en sloeg Broekman in het gezicht, waarbij hij zijn telefoon liet vallen. Bij het oprapen riep hij ‘Sorry, sorry, sorry’ en liep naar buiten.

‘Jij had besloten dat je het recht hebt op mijn lichaam’, leest ze verder. ‘Ik had grenzen opgesteld waar ik blij mee was en daar ben jij achteloos overheen gebanjerd. Je wist het, dat ik je niet wilde. Je koos dat te negeren.’

Geen herinnering

In de verklaring die zijn advocaat voorleest verklaart Broekman dat hij met veel mensen op de foto gaat en hij zich deze keer niet kan herinneren. ‘Ik heb niemand ooit op een plek aangeraakt. Ik heb niemand aangerand.’ De barvrouw trekt haar wenkbrauwen op en schudt hevig nee.

De vrouw neemt het voorval zichzelf gedeeltelijk kwalijk. ‘Ik had geen ja moeten zeggen om op de foto te gaan, ik had een ander shirtje aan moeten trekken, ik had moeten gillen toen je me aanraakte, ik had je harder moeten slaan. Maar een ander deel van me weet dat jij je moet schamen, niet ik.’

‘Jij moet je schamen, niet ik’

Met gebroken stem besluit ze haar brief, terwijl haar vader rood aangelopen met de handen voor het gezicht en schokkende schouders achter haar zit: ‘Ik weet niet onder welke omstandigheden je deze brief zal lezen. Of je deze alleen leest of dat ik ‘m aan je voorlees. Maar ik weet nu wel dat, omdat je me hiermee er niet onder hebt gekregen, ik alles aankan.’

Het OM eist 240 uur taakstraf, twee maanden voorwaardelijk celstraf en twee jaar proeftijd. Daarnaast is de eis een schadevergoeding van 2000 euro. Verder meldt de advocaat van de vrouw dat twee anderen zich hebben gemeld met vergelijkbare beschuldigingen. De verdediging eist dat Broekman wordt vrijgesproken. De uitspraak volgt 4 februari om 12.45.