Nieuwe expositie in dancemuseum Our House neemt bezoekers mee in twintig jaar trance

A State of Trance, het platenlabel van diskjockey Armin van Buuren, bestaat in 2023 twintig jaar. Als het aan dancemuseum Our House ligt, gaat dat jubileum niet onopgemerkt voorbij. Samen met Van Buuren en concertorganisator ALDA maakte het museum de tentoonstelling ’20 Years A State of Trance by Armin van Buuren’. Die is te bezichtigen van 25 februari tot 10 april.

Wie over de drempel stapt van Amstelstraat 26 wordt begroet door de doordringende geur van rookmachines. Neonlampen lichten op in verschillende kleuren, Armin van Buurens ‘One more time’ dreunt door de speakers. Bezoekers van Our House kunnen zich makkelijk vergissen in wat zich hier afspeelt. Host Jewell Bergen weet dat maar al te goed: ‘Een tijdje geleden nog hadden we twee jongens over de vloer die dachten een underground rave te hebben gevonden.’

Binnen troffen de jongens tot hun teleurstelling geen heimelijk feestende mensen aan. Wel vonden ze foto’s van raves, artiesten en clubavonden, die samen met audiovisuele shows en interactieve installaties het verhaal van elektronische muziek (oftewel dance) vertellen.

Our House is een dancemuseum. En dan ook nog het eerste dancemuseum ter wereld, zo stelde Our House trots toen het bijna anderhalf jaar geleden de deuren opende. Nu wordt hier opnieuw een primeurtje gevierd, al is het deze keer op kleinere schaal. Het twintigjarige jubileum van platenlabel A State of Trance geeft namelijk voldoende aanleiding om het museum de komende weken voor het eerst in het teken te zetten van één specifieke danceartiest: diskjockey Armin van Buuren. Van Buuren zelf werkte mee aan de expositie, evenals concertorganisator ALDA.

A State of Trance

Van Buuren is niet zomaar een dj, legt David Bolt van ALDA uit. ‘Samen met dj Tiesto is Van Buuren verantwoordelijk geweest voor een heel grote stap in het populair maken van elektronische muziek. Hij heeft trance naar het grote podium gebracht.’

Bolt doelt op het grote bereik van het radioprogramma ‘A State of Trance’, dat Van Buuren sinds 2001 eens per week uitzendt. Zoals de titel al doet vermoeden draait hij tijdens het programma trance, een melodieuze subcategorie van dance. ‘A State of Trance’ bleek al gauw succesvol – inmiddels schakelen wekelijks wereldwijd miljoenen luisteraars in – en verwerd tot een waar merk, inclusief gelijknamig platenlabel en jaarlijkse festivals. Die laatste worden steevast druk bezocht.

Superfans

Reden genoeg dus om een paar weken aandacht te besteden aan wat Van Buuren heeft betekend voor dance, vindt Lotte Lebens van Our House. Zij is als inhoudelijk directeur betrokken bij de expositie ’20 Years A State of Trance by Armin van Buuren’ en weet alvast wat bezoekers vanaf 25 februari te wachten staat.

‘Je kunt straks bijvoorbeeld zelf muzieksamples mixen,’ zegt Lebens, ‘waarbij je de stem van Armin hoort die uitlegt hoe dat moet. Je kan de allerbeste platen van het label afspelen op een interactieve vinylspeler en krijgt dan in een filmpje allerlei info over de track te zien. En voor de superfans is er een interactieve quiz, om je kennis te testen.’

Dansvloer

Maar uiteindelijk hoef je geen trance-expert te zijn om ’20 Years A State of Trance by Armin van Buuren’ te kunnen waarderen, zegt Lebens. De interactieve installaties, de foto- en flyerverzameling en de 4D-shows met lasers en bewegende vloeren waar de expositie uit bestaat, zijn vooral bedoeld om een breed publiek mee te nemen in twintig jaar trance. ‘De expositie is gemaakt voor iedereen die ooit wel eens op een dansvloer heeft gestaan.’

Of dat de teleurstelling van verdwaalde ravegangers zal verzachten, moet vanaf volgende week zaterdag blijken. Gelukkig heeft Bergen wel een gouden tip voor bezoekers die een feestje verkiezen boven een museumbezoek: die kunnen na sluitingstijd nog eens langskomen, want Our House deelt haar ruimte met Club Air. “s Avonds verandert het hier in een nachtclub’, zegt Bergen. Zo kan er toch nog tot ’s ochtends vroeg worden gedanst op dance.