Froukje in Carré: meevoelen en meedansen

‘Ik sta mijn hart uit te storten hier op het podium, vinden jullie dat wel oké?’ Alsof ze iedereen in haar woonkamer had uitgenodigd, zong Froukje maandagavond in een uitverkocht Carré. Naast haar drie oud-huisgenoten – voor dit optreden haar achtergrondzangeressen. Vóór haar het publiek, aan wie ze bekent het spannend te vinden om achter de piano te kruipen. Na een intiem nummer: ‘Ik hoor een beetje gesnotter hier, op de voorste rij.’

Froukjes eerste album, Noodzakelijk verdriet, kwam vrijdag uit en dat viert de 22-jarige op 15 en 16 januari met twee uitverkochte shows in Carré. Na haar doorbraak tijdens de coronapandemie met Ik wil dansen volgden vier tournees, Pinkpop en het hoofdpodium van Lowlands – en dat zonder album. Dat is er nu wel: met gevoelige en kwetsbare teksten, over verlies, twijfel en omgaan met verandering. Dat persoonlijke karakter slaat aan: slechts drie dagen na het verschijnen van het album wist het publiek in Carré al behoorlijk mee te zingen. 

Uitgelaten komen Larissa Siemer, Tobias Aalbers en Can Günkan (alle drie achttien) de concertzaal uit. ‘Ze weet een soort gemeenschapsgevoel te creëren als ze op het podium staat.’ Wat de drie scholieren leuk vinden aan Froukjes muziek, is dat ze zich zo goed kunnen vinden in haar teksten. Can: ‘Ik heb van haar teksten geleerd dat het oké is om bepaalde dingen of mensen los te laten en zelf ook verder te gaan.’

In Noodzakelijk verdriet stelt Froukje zich kwetsbaar op en durft ze in te gaan op haar eigen gevoelens en twijfels. Sommige liedjes zullen herkenbaar zijn voor luisteraars, zoals Ik ben bang, over angst voor de toekomst, eenzaamheid en kwetsbaarheid. Liedjes over Froukjes eigen gevoelens, zoals 23 mei over haar overleden broer en Zonder liedjes over wie ze is buiten haar muziek, maakt ze universeel met alledaagse details. En ondanks al dat noodzakelijke verdriet, zingt ze ook dat het leven heerlijk is in 23 mei.

Wat de titel van het album, Noodzakelijk verdriet, voor Larissa, Tobias en Can betekent? Larissa: ‘Dat het er gewoon bij hoort. Soms zijn er nou eenmaal dingen waar je je verdrietig over voelt.’ Tobias denkt dat verdriet je een nieuwe, mooie kijk op het leven kan geven. ‘We genieten toch ook van dramatische films of boeken? Verdriet kan ook iets moois zijn’, vindt Can. 

Op het podium is Froukje van alle markten thuis. Met liedjes als Niets tussen veranderen zij en haar band de zaal in één groot dansfeest. Op intieme momenten weet ze, samen met haar oud-huisgenoten, de muisstille zaal te raken.  

Fleur Vermetten (18) staat in de rij voor de garderobe nog na te stuiteren: ‘Het was zó leuk! Ik heb gewoon een hele work-out gedaan daarbinnen!’ Fan van Froukje zijn zij en haar vriendin Liv (20) vooral omdat haar liedjes over herkenbare onderwerpen gaan en tegelijk lekker dansbaar zijn. ‘Ze zingt bijvoorbeeld dat ze zich schaamt en bekeken voelt. Een jaar geleden voelde ik me ook zo wanneer ik in een mensenmassa stond te dansen. Nu ben ik daaroverheen en merk ik hoe fijn het is om lekker mee te doen.’Ook genieten ze van Froukjes uitstraling op het podium: ‘Ze krijgt iedereen dan echt bij elkaar’. Lachend bekent Liv: ‘Soms doet het bijna een beetje pijn, ik wil óók zo cool zijn als Froukje’.