Irritatie voor gesloten UvA-deuren: ‘Het is gewoon áltijd hetzelfde gezeik’

Uit voorzorg voor ‘onveilige situaties’ door pro-Palestina-demonstranten sloot de UvA donderdagmiddag alle deuren van de locatie Roeterseiland. De maatregel leidt bij voor- en tegenstanders van de demonstratie tot ergernis. ‘Net als bij de Shell-demonstratie pakt de UvA het verkeerd aan.’

‘Het is gewoon áltijd hetzelfde gezeik bij de UvA.’ Met een ietwat geïrriteerde blik staat Liam (20) voor de gesloten deuren van het universiteitsgebouw op Roeterseiland. ‘Ik wil gewoon naar huis, maar m’n fiets staat in de kelder. Ze laten niemand naar binnen.’

Liam is niet de enige die in de kou staat te wachten. De Universiteit van Amsterdam heeft donderdagmiddag van 15:30 tot 17:00 alle deuren van de gebouwen op het Roeterseiland afgesloten vanwege een pro-Palestina-demonstratie. Demonstranten kondigden de afgelopen dagen via sociale media aan een ‘vreedzame’ sit-in te organiseren. Volgens UvA-woordvoerder Annelies van Dijk was de demonstratie vooraf niet gemeld en bleven de deuren dicht ‘om een onveilige situatie te voorkomen’.

‘Slechte coördinatie’

Op begrip van Liam kan de universiteit in ieder geval niet rekenen. ‘Net als bij de Shell-demonstratie pakt de UvA het helemaal verkeerd aan. Dit is weer zo slecht gecoördineerd.’ Boos op demonstranten achter hem is hij niet. ‘Ik sta zeker achter de boodschap van de demonstratie,’ aldus de student.

Terwijl groepjes studenten afwachtend toekijken hoe de beveiliging vanachter het glas de grote deuren gesloten houden, demonstreren een kleine honderd mensen op de brug voor de ingang. Geflankeerd door grote trommels zweept één van de protestleiders – verborgen onder een oranje muts, wit mondkapje en een kifuya (Palestijns kledingstuk) – met een megafoon de aanwezige demonstranten op. ‘Free Gaza!’ klinkt luid over het universiteitsterrein. Aan de brug hangen spandoeken met teksten als ‘Students Stand With Palestine’ en ‘Stop The Genocide In Gaza’.

Van een afstandje observeert Ricky (22) de situatie. ‘Ik kwam eigenlijk om te studeren, maar ik was helemaal vergeten dat dit gepland stond.’ Dat de UvA de boel op slot heeft gedaan, is hem om het even. ‘Dat maakt me niet zoveel uit. Nu ik hier toch ben, kan ik net zo goed het protest steunen. Ik heb sympathie voor deze zaak.’

Controversiële leuzen

Volgens één van de woordvoerders van het protest – een stuk of tien, te herkennen aan de oranje hesjes – eisen de demonstranten dat de UvA alle samenwerkingen met Israëlische academische instituties ‘stilzet’. De protestactie vraagt ook om volledige transparantie over samenwerking met deze instituties. Bij alleen deze boodschappen blijft het donderdagmiddag niet.

Meerdere keren galmt door de megafoon de omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. In november noemde de Amsterdamse burgemeester Halsema deze kreet onaanvaardbaar. De aanwezige demonstranten deert het niet en herhalen de leus luidkeels. Veel lijkt onder de demonstranten geoorloofd. Totdat de protestleider stelt dat ‘Nederland opnieuw betrokken is bij genocide’. Boe-geroep en gemor volgt.

‘Universiteit geen politieke arena’

Terwijl de demonstranten zich in een stoet richting het centraal station begeven voor de volgende actie, wordt het voor de deur van het gebouw steeds drukker. Beveiligers wachten op het seintje. Achter de ramen knikt iemand. De deuren kunnen weer open. Snel haast Liam zich richting de kelder. Tevergeef probeert een beveiliger de stroom mensen rustig naar binnen te laten. ‘Niet allemaal tegelijk jongens!’

Sa’ra (20) loopt een van de beveiligers bijna omver. Ze is er helemaal klaar mee. Een half uur geleden begon haar afspraak binnen in het gebouw. Waar de meeste aanwezigen sympathie hebben voor de demonstratie, kiest Sa’ra de kant van de UvA. ‘Ik ben blij dat de deur dichtzat. Bij eerdere protestacties was de sfeer gespannen en vond ik het behoorlijk grimmig.’ Ze heeft dan ook weinig begrip voor de demonstranten. ‘De universiteit is geen politieke arena. Er zijn zoveel andere plekken waar je kan demonstreren. Daarnaast vind ik de leuzen kwetsend richting anderen. Ik heb hier niks mee.’