Milieudefensie sleept ING voor de rechter in tweede klimaatzaak

Milieudefensie spant een rechtszaak aan tegen ING. De klimaatorganisatie wil dat de bank zijn CO2-uitstoot terugdringt en samenwerkingen met vervuilende bedrijven stopzet.

Dat onthulden directeur Donald Pols en Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong, vandaag in een persconferentie. Pols noemt ING ‘Nederlands meest invloedrijke bankier van de klimaatcrisis’. De organisatie eist dat de bank zijn uitstoot halveert tegen 2030, in lijn met de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs, en stopt met het samenwerken met bedrijven ‘die onze toekomst in gevaar blijven brengen’.

Pols stelt dat de bank in 2022 verantwoordelijk was voor de uitstoot van 61 megaton aan broeikasgassen. ‘Dat is de grootste uitstoot van alle Nederlandse financiële instellingen en vergelijkbaar met de uitstoot van de gehele economie van Zweden.’ De bank werkt nog steeds samen met bedrijven die nieuwe olie-, gas- en kolenprojecten starten. ‘Terwijl het starten van fossiele projecten onverenigbaar is met de beperking van anderhalve graad opwarming.’

Dit is niet de eerste rechtszaak die de klimaatorganisatie aanspant tegen een bedrijf dat afspraken uit het Klimaatakkoord schendt. Zo vond tussen 2018 en 2021 een lange zaak tegen Shell plaats, die Milieudefensie uiteindelijk won. De rechter bepaalde dat Shell zijn CO2-uitstoot met 45 procent moet reduceren in 2030 ten opzichte van 2019. Milieudefensie noemde de rechtszaak ‘revolutionair’.