Studenten verwijten VU ‘hypocriete’ houding naar bestrafte docent

Honderden studenten van de Vrije Universiteit (VU) scharen zich achter de docent die waarschuwde dat Israël in zijn verplichte vak als apartheidsstaat wordt neergezet. In een conceptbrief aan rector magnificus Jeroen Geurts, in bezit van NAP Nieuws, noemen studenten de beslissing van de universiteit om de docent te berispen ‘hypocriet’ en ‘racistisch’. De brief is al ruim achthonderd keer ondertekend.

De actie volgt op de beslissing om de docent van het vak History & Social Sciences, dat tweedejaarsstudenten geschiedenis van de internationale track verplicht volgen, te bestraffen voor teksten uit de studiegids voor het vak. Daarin schreef de docent dat Israël in zijn vak als apartheidsstaat beschouwd wordt: ‘Als je het feit niet aankunt dat veel West-Europese naties gebouwd zijn op koloniale plundering, genocide en onderdrukking, kun je mijn colleges beter overslaan.’

Verzet

Het Algemeen Dagblad meldde vrijdag, na het inzien van een mail van rector magnificus Geurts aan studenten Geschiedenis, dat de universiteit diverse maatregelen trof tegen de docent. ‘Zo is de betreffende interne site aangepast en zijn gesprekken gevoerd met de opleidingsdirecteur en de docent van het vak’, citeert de krant.

Tegen die maatregelen verzetten studenten van de opleiding zich nu. De brief, oorspronkelijk opgesteld in het Engels, spreekt over een ‘politiek gemotiveerde klacht door één individuele student’.

‘Hypocrisie’

De opstellers van de brief hekelen de opstelling van de universiteit in het conflict en trekken de vergelijking met de oorlog in Oekraïne, waarbij de VU duidelijk partij koos. ‘Dat dit nu niet gebeurt, is slechts één voorbeeld dat de hypocrisie en het racisme van de universiteit illustreert, vooral in het licht van het stilzwijgen over de aanvallen op en vernietiging van universiteiten en academische instellingen in Gaza’, schrijven ze.

Daarnaast verwijten de schrijvers van de brief het bestuur van de universiteit dat ze ‘bezweken zijn voor politieke druk’. Ook wordt gesproken over ‘demonisering’ en ‘censuur’ richting de desbetreffende docent. ‘Dit creëert een vijandige en onveilige omgeving waarin wij, als kritische studenten en medewerkers, niet vrij zijn om kritiek te leveren of (academische) discussies aan te gaan over de geschiedenis van het kolonialisme en Apartheid in Israël.’ In de brief worden verontschuldigingen geëist. Volgens Anne Schmitz, die meeschreef aan de tekst, hebben maandagmiddag al ruim achthonderd studenten en medewerkers van de universiteit de brief ondertekend.

De VU kon maandag niet reageren.

Beeld: Caren Huygelen