Longlist Libris Literatuurprijs bekend

De achttien namen die op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2024 staan, zijn bekend. De prijs wordt uitgereikt aan de auteur van de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Bekende namen op de lijst van dit jaar zijn Roxane van Iperen, Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa. 

Onder de Libris-debutanten zijn Frank Nellen, genomineerd voor zijn tweede roman De onzichtbaren, en Ramy El-Dardiry, die met Tussen morgenzee en avondland ook al de Bronzen Uil voor beste debuutroman van 2023 won. Behalve vijftien Nederlandse genomineerden, staan ook de Vlaamse auteurs Caro van Thuyne en Maud Vanhauwaert, en de in Curaçao opgegroeide Elodie Heloise op de longlist. 

In twee van de genomineerde romans speelt Amsterdam de geografische hoofdrol. In Terug naar de Stichtstraat neemt Paul Gellings de lezer mee naar de Rivierenbuurt, waar de schrijver is opgegroeid. Ook David Pefko’s De gebroeders Maxilari speelt zich af in Amsterdam Zuid. 

De jury maakte uit 189 inzendingen de selectie voor de longlist en bestond uit auteurs, literatuurcritici en voorman Kim Putters, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER). Tijdens het selectieproces beoordeelt de jury het werk op literaire kwaliteit, zonder aandacht te besteden aan commercieel succes. De winnende auteur krijgt 50.000 euro aan prijzengeld en een legpenning.

De zes genomineerden voor de shortlist zullen op 11 maart bekend worden gemaakt. Op 13 mei zal de prijs aan één van deze zes uitgereikt worden in Amsterdam. Afgelopen jaar nam Anjet Daanje de prijs mee naar huis voor haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris.