OM eist drie jaar cel voor veroorzaken explosie bij shoarmazaak in Leidsestraat

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel, waarvan een voorwaardelijk, geëist tegen Ali Z., die in augustus vorig jaar een explosie veroorzaakte bij shoarmazaak Crystal. Op het moment van ontploffing waren twee schoonmakers aan het werk.

‘Het was zomervakantie, ik had geen school en wilde wat bijverdienen,’ vertelt de 20-jarige Ali Z. aan de rechter. ‘Uiteindelijk werd ik gepusht, dat dit gedaan moest worden, dat er een pakket voor een zaak neergelegd moest worden. Toen heb ik dat uit dwang gedaan. Je bent toch bang dat er anders wat bij jou gebeurt.’

Zo verklaart Z. zijn daad op de vroege morgen van 9 augustus vorig jaar. Samen met een medeverdachte (19) liep hij langs shoarmazaak Crystal, waar hij een explosief plaatste en tot ontploffing bracht. Bij de plaatsing hing de medeverdachte een poster op met een bedreigende boodschap. Door het explosief sprongen de ruiten en vlogen metalen traanplaten door de lucht. Op dat moment waren twee schoonmakers aan het werk, die lichtgewond raakten, en liepen voorbijgangers op een aantal meter afstand langs. 

‘Er is hier sprake van een geplande, weloverwogen en gerichte aanslag,’ oordeelt de officier van justitie. ‘Het gaat om een criminele samenwerking tussen meerdere personen en het doelbewust intimideren waarbij collateral damage voor lief wordt genomen.’ De officier eist een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 voorwaardelijk. Daarbij vraagt ze de rechters om vorderingen van de schoonmakers voor de opgelopen psychische schade volledig toe te wijzen. Ook de forse vordering van Crystal is volgens de officier goed onderbouwd, omdat er ‘ontzettend veel schade’ is geweest. 

Z. laat meerdere malen in de rechtszaal weten spijt te hebben en biedt zijn excuses aan de zoon van de eigenaar aan. ‘Ik ben niet een persoon die zulke dingen doet. Er is puur gebruikgemaakt van mijn naïviteit,’ laat hij aan de rechters weten. Zijn advocaat zegt dat het probleem ligt bij de ‘grote jongens’ die misbruik maken van jonge, kwetsbare jongens. Hij vindt dat het OM meer rekening moet houden met persoonlijke omstandigheden die tot deze daden leiden.

De uitspraak is op 27 februari. De 19-jarige medeverdachte staat in mei terecht.