Walter Süskindbrug in bijna 2000 stukjes: als het aan deze Legomaster ligt, komt ‘ie er

De piramides van Gizeh, de Brandenburger Tor of de Empire State Building; stuk voor stuk iconische gebouwen mét een eigen Legoset. Amsterdamse architectuur ontbreekt nog in de schappen. Wat betreft Legobouwer Sander van Kreijl (45), komt daar met de Walter Süskindbrug verandering in.

Sander van Kreijl denkt in blokjes. Het moet klikken. Een te scherpe bocht in de weg, te veel glooiingen in het hekwerk en een brug is afgekeurd. Aan de Nieuwe Herengracht werpt hij – gekleed in z’n donkerblauwe tenue van een belastingadviseur – een blik op de Walter Süskindbrug, die wél voldoet. ‘Kijk, die balken en de knik in het wegdek maken deze brug heel geschikt. Hij is uit te drukken in Lego.’ 

Een aantal maanden terug stuurde Van Kreijl een ontwerp van een geblokte versie van de brug naar Lego Ideas – een online platform van Lego waar mensen ideeën kunnen indienen, maar ook aan building challenges mee kunnen doen. Mocht het idee 10 duizend stemmen krijgen, dan bepaalt een officiële expert van Lego of het ontwerp uiteindelijk in de winkels komt te liggen. Van Kreijl hoopt een serieuze poging te kunnen doen met zijn miniatuuruitvoering van de Walter Süskindbrug.

Hoe ben je op het idee gekomen om deze brug in te dienen als Lego-ontwerp?

‘Dat is ooit begonnen met een wedstrijd van het Lego House, een experience centre in Billund (Denemarken). Toen heb ik meegedaan in de categorie ‘architectuur’. En daarbij dacht ik: wat ga ik uit Nederland doen? Dan is iets uit Amsterdam een logische keuze.’

Waarom dan specifiek deze brug?

‘Een brug is net iets, nou ja… sexyer dan een gevel of een kade. Je zou op zich ook de Westertoren kunnen doen, maar ik denk dat zo’n brug dan toch meer heeft, wat mij betreft. De Magere Brug is hartstikke leuk, maar de Walter Süskind heeft meer details in de kades, interessantere hoeken.’ 

En gingen de mensen van Lego daarin mee?

‘Ik ben uiteindelijk als runner-up geëindigd, wat betekende dat ook mijn ontwerp in het Lego House terechtkwam. Dat is niet onopgemerkt gebleven, want dat heeft mij ook een deelname aan het programma Lego Masters opgeleverd. Na dat avontuur vroeg de gemeente Amsterdam of ik voor een tentoonstelling over de renovatie van bruggen en kades een model van de brug kon bouwen, die kinderen dan zelf in elkaar konden zetten.’

De brug heeft deuren voor je geopend.

‘Dat kan je wel zeggen, ja. It’s growing on me. De opdracht van de gemeente was ook de aanleiding om een bedrijfje te starten. Daar zijn de bouwinstructies voor de Walter Süskindbrug nu al te vinden. Dus die brug komt iedere keer weer terug.’

Wat kost het als ik bij de instructies ook de blokjes wil hebben?

‘Ik moet alle Lego los bestellen. Als ik nog iets aan het pakwerk en ontwerp wil verdienen, kom je al gauw op 300 tot 350 euro uit. Als de set echt in de winkels komt, kan dat veel goedkoper. Dat lijkt mij leuker, het gaat mij niet om het geld. Ik wil het als hobby houden.’

Lego is in trek bij volwassenen. Mocht het zover komen, hoop je dat de set het goed gaat doen bij deze groep?

‘Dat maakt mij niet zoveel uit, zolang mensen het maar leuk vinden. Er zijn volwassenen die ook sets kopen als beleggingsproduct. Het gaat in die markt soms om hele hoge bedragen, vooral tweedehands. Sommige sets gaan voor 5000 euro. Lego is het nieuwe goud, klinkt het weleens, maar ik houd mij daar ver van. Ik bouw liever.’

Hoe komt het dat mensen bereid zijn zoveel te betalen?

‘Het aanbod is beperkt en fans zwepen elkaar op. Stel, een vriend van je heeft de UCS, de Ultimate Collector Series Millennium Falcon van Star Wars. Jij hebt die niet, maar je wilt het wel, want jullie zitten allebei in Star Wars. Dan gaat het toch knagen.’

Wat jou betreft wordt de Walter Süskindbrug wel betaalbaar?

‘Dat ligt natuurlijk aan de afmetingen, maar dat is wel de bedoeling. Ik wil het echt breed beschikbaar maken. Er zijn zoveel leuke reacties binnengekomen op die brug. Hij zit goed in elkaar, er zitten echt technieken in. Het is ook gewoon een coole brug om te bouwen. Ik zou er verrekte trots op zijn als ‘ie het haalt.’

Stemmen voor de Walter Süskindbrug kan via deze link