3D-geprinte gevels, gouden bakstenen en plastic rozen: in de P.C Hooftstraat lopen huurders niet warm voor bijzondere panden

Met 3D-geprinte gevels en gouden bakstenen proberen vastgoedinvesteerders panden in de P.C. Hooftstraat een metamorfose te geven. Maar huurders blijken maar matig warm te lopen voor de panden met een bijzonder uiterlijk.

Het is altijd zien en gezien worden in de duurste winkelstraat van Nederland, maar sommige panden zijn ècht niet te missen. Behalve voor huurders, zo blijkt. Twee van de drie bijzondere panden in de straat, ontworpen door Studio RAP, staan namelijk al maanden leeg. 

De groene glazen stenen van het Crystal House vormen inmiddels de gevel van Hermès. Maar het Rose House, bekleed met gouden bakstenen en grote plastic rozenstruiken die van de gevel naar beneden vallen, staat leeg.

Het derde pand, het Ceramic House aan het begin van de straat, staat eveneens leeg. Dit pand werd in de zomer van vorig jaar opgeleverd en werd op menig architectenwebsite geprezen als revolutionair ontwerp. De bakstenen en parelmoer witte keramieken gevel, die in een golvend reliëf over het pand loopt, is ontworpen met behulp van AI. Alle stenen zijn 3D-geprint en vervolgens op de gevel gemonteerd.

‘Het is het meest gefotografeerde pand van de straat, maar of dat komt doordat mensen het mooi of spuuglelijk vinden, dat weet ik niet.’ Herman Dam komt uit het magazijn van The A’Dam Gift Shop gelopen. Vanuit zijn winkel heeft hij uitzicht op het Ceramic House. ‘Ik vind het eigenlijk lelijk en niet passen bij de straat. Daar gaat geen groot kledingmerk inzitten.’

Leegstand

Cijfers over de huidige leegstand in de bekendste winkelstraat van de stad zijn er niet. Wie een rondje loopt, ziet momenteel zeker vijf panden in de 0.7 kilometer lange straat leegstaan. Ook worden verscheidene panden verbouwd zonder dat duidelijk te zien is welke bestemming dit zal krijgen.

Volgens Patricia Linhard, straatmanager van het Museumkwartier, zijn veel van die panden ‘bijna verhuurd’. Langdurige leegstand in de straat ziet zij dan ook weinig, met uitzondering van de bovengenoemde panden. Volgens Robert Bleekemolen van B&O Vastgoed, dat actief is in de straat, worden er momenteel gesprekken gevoerd met een mogelijke huurder voor het Rose House, maar is de overeenkomst nog niet rond.

Het Rose House in de P.C. Hooftstraat.

Geld genoeg

Dam is de langstzittende ondernemer in de straat, en heeft daarmee goed in de smiezen hoe de P.C. in de loop der tijd is veranderd. Dat er zoveel panden leeg staan, is echt iets van de afgelopen 3 jaar, zegt hij. Dat heeft hij in de 50 jaar hiervoor nog niet eerder gezien. ‘Dat ligt niet aan de huurprijzen, die overigens weer stijgen, want geld is er hier genoeg.’

Ondernemer Sander Lusink zit met zijn pakkenzaak Ogér al 34 jaar in de straat. Hij zag de verbouwwoede opkomen bij grote merken die zich langzamerhand steeds vaker in de straat vestigden. ‘Moncler, Max Mara, Louis Vuitton, allemaal willen ze naar het dubbele aantal vierkante meters. Die verhuizen dan tijdelijk naar een kleiner pand in de straat, om daarna op twee keer de oppervlakte weer terug te keren. Die kleine panden komen daarna weer leeg.’

Economische onzekerheid

Dat het juist de panden met een opvallende gevel zijn die lang leeg staan, verbaast Lusink niet. ‘Ik ben geen expert, maar ik zie door de jaren heen wel dat grote merken het liefst een zo strak mogelijke gevel willen. Daarop kunnen ze vervolgens hun eigen huisstijl en merkidentiteit kwijt. Die gouden gevel met die rozen past misschien bij ondergoedmerk Victoria Secret, maar verder past geen huurder daarbij.’

Volgens Bleekemolen heeft de terughoudende opstelling van huurders ook te maken met de huidige economische situatie. ‘We merken dat beslissingen momenteel een beetje vooruitgeschoven worden. Onrust in de wereld, nog geen kabinet, een veranderend ondernemersklimaat in Nederland. Bedrijven kijken niet alleen naar Amsterdam, maar ook naar twintig andere steden.’

Volgens Lusink blijft het toch een voordeel dat vooral grote merken de straat bevolken. ‘Die vallen niet gauw om en geven dus stabiliteit. Nu de verbouwwoede een beetje achter de rug is, denk ik dat het de komende jaren wel rustiger zal worden in de straat.  Dat kan nieuwe huurders vertrouwen geven, waardoor ze misschien sneller geneigd zijn hier een pand te huren. Maar ik zou verhuurders wel adviseren voortaan te kiezen voor rechttoe-rechtaan gevels.’

Het Ceramic House.