Colombiaanse serie-aanrander Daniël C. krijgt 18 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk

De rechtbank van Amsterdam legt de Colombiaanse serie-aanrander Daniël C. (29) een celstraf van achttien maanden op, waarvan acht voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Hij randde vorige zomer in een maand tijd in ieder geval elf vrouwen en meisjes aan.

De rechtbank acht zes aanrandingen en vijf pogingen tot aanranding bewezen en komt daarmee tot een hogere straf dan de elf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, die het Openbaar Ministerie eiste. Het OM had ook een behandeltraject bij de reclassering geëist, bestaande uit een meldplicht, ambulante geestelijke gezondheidszorg en de mogelijkheid om medicatie te verplichten. De rechtbank gaat daar deels in mee, alleen de noodzaak tot verplichte medicatie wordt niet noodzakelijk geacht.

C. randde tussen 25 juni en 27 juli vorig jaar in ieder geval elf vrouwen en meisjes aan in Amsterdam, Amstelveen en Ouderkerk. De politie kreeg in die periode in totaal twintig meldingen van aanranding of poging tot aanranding binnen, maar niet alle vrouwen deden aangifte. De jongste slachtoffers waren twaalf en dertien jaar oud.

Modus operandi

Bij elke aanranding ging C., sinds 2022 wonend in Amsterdam, op dezelfde manier te werk. Op weg naar of terug van zijn werk op Schiphol fietste hij achter fietsende of hardlopende vrouwen aan. Hij waarschuwde hen voor een spin op hun rug en bood aan om de spin weg te halen. Vervolgens legde C. zijn hand op de onderrug van de vrouw en schoof hij zijn hand in de broek of rok en poogde de billen en geslachtsdelen aan te raken. Zes keer lukte dat.

De rechtbank geeft in het vonnis aan dat het C. zwaar aanrekent dat twee van de slachtoffers minderjarig waren en dat hij zijn slachtoffers uitkoos op het type kleding dat ze droegen, altijd elastisch of sportkleding, waardoor hij makkelijke te werk kon gaan. Ook het feit dat hij zei dat hij gay was, naar eigen zeggen ‘om de vrouwen rustiger te krijgen’, toont volgens de rechtbank dat C. ‘een situatie wilde creëren waarin de slachtoffers minder weerstand zouden bieden’.

Bovendien handelde C. ogenschijnlijk uit het niets. Psychologisch onderzoek toonde geen psychische stoornissen aan en hij heeft verder geen strafblad. De rechtbank neemt zodoende ook mee in de strafmaat dat het risico van herhaling moeilijk in te schatten is.

C. en zijn advocaat waren niet aanwezig bij de uitspraak. Ze hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.