Je kind vrijlaten of regels opleggen? ‘Uiteindelijk vind je altijd een weg’

In de de RAI Amsterdam wordt twee weken lang de Negenmaandenbeurs gehouden. Duizenden bijna- of net nieuwe ouders komen erop af. Ze vertellen over hoe ze naar de rol van kennis in het opvoed- en zwangerschapsproces kijken, en waarom ze vandaag op de beurs zijn. 

Twee gigantische hallen, gevuld met zwangere, verwachtende en net nieuwe ouders, begeleid door hun partner of moeder: Zo verliep een van de dagen op de Negenmaandenbeurs, die van 14 tot 19 februari plaatsvond in de RAI Amsterdam. Het werd dit jaar door 40.000 mensen bezocht. Je vindt er eindeloos veel babyspullen waaronder verschillende maxi-cosi’s, maar kunt ook een betaalbare echo ondergaan of een lezing over opvoeding bezoeken.

Uit cijfers blijkt dat ouders steeds meer tijd aan hun kind besteden, bijvoorbeeld door kennis te vergaren. Tegelijkertijd werken beide ouders bij elkaar opgeteld meer dan vroeger, omdat vrouwen meer zijn gaan werken. Ook is het krijgen van kinderen een meer bewuste keuze geworden. Op de Negenmaandenbeurs kijken de vele ouders verschillend naar de rol van kennis in het opvoed- en zwangerschapsproces.

Veel meer snufjes

De goedlachse Brenda en Romy van Steenbergen zijn moeder en dochter. Romy is zwanger. Het is hun eerste keer op de Negenmaandenbeurs. ‘We hebben vooral veel nieuwe indrukken gehad. Mijn schoonzus ging al, en stelde voor om samen te gaan.’ vertelt Romy. 

Brenda kreeg Romy 26 jaar geleden. Romy knipoogt dat ze haar eigen kind op dezelfde ‘strenge maar rechtvaardige’ manier wil opvoeden, maar ze zien wel hoe tijden zijn veranderd. ‘Je kijkt je ogen uit hoeveel technische snufjes en begeleiding er allemaal bestaat. Van camera’s tot echo’s’, zegt Brenda. ‘Ook via sociale media en via podcasts is er veel meer te lezen en te horen. Daar kun je mensen ook vragen stellen.’ voegt Romy eraan toe. 

Veel kennis is niet altijd positief, benadrukt Brenda: ‘Voor sommige dingen is het goed, voor andere dingen niet.’ Romy is het met haar eens. ‘Zoals een 13 weken echo om erachter te komen of je kind downsyndroom heeft. Daar wordt je toch niet beter van?’

Tuinmannen versus timmermannen

Anna van den Breemer schreef twee boeken over ouderschap, waaronder ‘Ouders klungelen maar wat aan’. Zij snapt de groeiende zorg van ouders om hun kind wel. ‘Kinderen krijgen is een heel bewuste keuze geworden. Er wordt gezegd en gedacht: ‘Nu zijn we er klaar voor, dus willen we het zo goed mogelijk doen. Vroeger was het meer een kwestie van iets erbij. Het ging zoals het ging.’

Er is daarnaast veel informatie en verschillende smaken in opvoeding erbij gekomen, daar waar dit vroeger minder was. ‘Je kunt je kind volgen, met een smartwatch bijvoorbeeld. En ouders doen het omdat het er is. Het is veel simpeler om iets gewoon te weten, denken veel ouders waarschijnlijk.’ 

Zoveel informatie zorgt er echter ook voor dat ouders minder opvoeden vanuit hun intuïtie. Van den Breemer maakt in haar boek het onderscheid tussen timmermannen die alles dicht willen regelen als ouder, of tuinmannen die hun intuïtie meer volgen en hun kind meer fouten laten maken. 

Gershwin (33) en Nadina (34) zijn meer tuinmannen, nu ze net hun tweede kind hebben gekregen. ‘In het begin is alles nieuw, en is het logisch dat je onzeker bent. Bij het tweede kind gaan dingen al wat makkelijker, maar in principe kun je niets fout doen. Je vindt altijd een weg.’

‘Je intuïtie is wat je het verst brengt. Dat is dat klungelen,’ legt Van den Breemer uit. ‘Dingen uitproberen en bijstellen. Durven fouten te maken. Niet te lang over malen.’

Veel zwangere vrouwen en babywagens

Dat er zoveel kennis en informatie over je kind te vinden is, betekent niet dat iedereen hier met overvolle energie is. Sonny van den Dijssel is zo’n man. Hij is ‘liefdevol’ 12 jaar met zijn vriendin samen, en hebben net twee weken geleden hun eerste kind gekregen. 

Zijn vriendin is even ergens anders naar toe. ‘Zij wilde graag dat ik vandaag mee ging. En dat is ook belangrijk om te doen. Je leert ook hier en daar wat’.