Koopsom Amsterdamse woning daalde in 2023, maar makelaars zien prijs alweer stijgen

Voor een gemiddelde koopwoning in Amsterdam werd in 2023 8,5 procent minder betaald dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Volgens Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) is dat nog geen reden tot optimisme.

De gemiddelde transactieprijs van een Amsterdamse koopwoning was het afgelopen jaar 568.200 euro. In 2022 lag dit nog op 621.000 euro. Bij een transactieprijs (of koopsom) komen bovenop de oorspronkelijke verkoopprijs andere kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. 

Voor een doorsnee woning in Nederland was een koper 416.000 euro kwijt. Amsterdam ligt daar dus ruim boven en dat geldt ook voor de buurgemeenten. Hoewel koopsommen ook daalden in Amstelveen (6,5 procent naar 615.400 euro), Ouder-Amstel (3 procent naar 630.500 euro) en Diemen (3,3 procent naar 510.700 euro), blijft wonen in de metropoolregio gemiddeld duurder dan in de rest van het land.

Verkoop beleggingspanden

Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, ziet een duidelijke reden voor de daling in Amsterdam: ‘Er zijn meer kleinere woningen verkocht, met name in het centrum. Een kleine groep beleggers heeft door nieuwe regels woningen te koop gezet.’

Daarmee doelt Wijnen op de maatregelen van woonminister De Jonge om een plafond in te stellen voor huurprijzen. ‘Dat maakt verhuur minder aantrekkelijk, dus doen sommige beleggers de woningen van de hand. Omdat het om kleinere woningen gaat en het aanbod iets stijgt, zakt de gemiddelde transactieprijs,’ legt Wijnen uit. 

Na de aankondiging van het huurplafond was onder verhuurders de teneur dat er geen andere optie overbleef dan verkoop. Toch blijft een massale exodus van beleggers vooralsnog uit en blijft het woningaanbod in de hoofdstad schaars.

Dat de gemiddelde koopsom afgelopen jaar zakte, betekent volgens Wijnen dan ook niet dat de Amsterdamse koopmarkt snel zal afkoelen. ‘Het Kadaster houdt cijfers bij via de notariële aktes, maar daar zit drie maanden vertraging op. Makelaars hebben die gegevens al eerder. Wij zien het aanbod in de afgelopen maanden zakken en daardoor klimt de transactieprijs alweer omhoog.’