Het zijn grijze tijden in Amsterdam. De zon gaat vroeg onder en ook van het nieuws word je niet altijd vrolijk. Toch zijn er wel degelijk dingen om blij van te worden. Of het nu gaat om een klein gebaar, een groot initiatief of een eeuwenoude traditie: lichtpuntjes zijn door de hele stad te vinden. In deze rubriek wijzen wij je de weg naar de plekken waar Amsterdam straalt. Vandaag: Van pannenkoeken bakken voor daklozen tot het vondelpark opruimen. Serve the City maakt samen met vrijwilligers de stad een stukje mooier!
Het is druk in het Vondelpark in Amsterdam. Op zaterdagochtend passeren de fietsers de vele hardlopers in het park. De bankjes van het park zitten ondanks de frisse herfsttemperatuur vol met wandelaars. Bij de ingang van het park verzamelt zich deze ochtend een groep van ongeveer 10 vrijwilligers om afval op te ruimen. Peter, de coördinator van deze taak, deelt prikstokken uit en maakt met iedereen een praatje. Het gezelschap bestaat voornamelijk uit internationals, die vanuit alle windstreken komen. Vandaag is dat onder andere Italië, Zuid-Afrika, Mexico en de Verenigde Staten.
Serve the City Amsterdam is een vrijwilligersorganisatie die zich sinds 2006 inzet voor de stad. ‘We zijn begonnen door langs zorginstellingen te gaan om te vragen of ze vrijwilligers nodig hadden’, zegt Brigitte Vonck, oprichter van Serve the City Amsterdam. ‘We begonnen met vrijwilligers werven via kerken, maar inmiddels weten mensen ons ook gewoon via de website te vinden.’ De organisatie verzorgt op bijna dagelijkse basis activiteiten, die uiteenlopen van vuilnisprikken in het Vondelpark tot wandelingen met Amsterdamse ouderen.
.
Ik wilde graag wat nuttigs doen dus ik heb me voor meerdere keren opgegeven
De activiteiten trekken een hoop expats aan die graag iets goed willen doen, maar het ook leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen. ‘Ik wilde graag wat nuttigs doen dus ik heb me voor meerdere keren opgegeven’, zegt Santiago. Deze tweedejaarsstudent bedrijfskunde komt uit Mexico en doet graag wat terug voor de stad. Omdat een hoop projecten niet vereisen dat de vrijwilligers Nederlands spreken, trekken de activiteiten een hoop expats aan zoals Santiago.
‘Waar ik vandaan kom is vrijwilligerswerk onderdeel van het schoolsysteem’, zegt de Zuid-Afrikaanse Michelle Gramlich. ‘Ieder jaar vindt er in Zuid-Afrika een mandela-dag plaats, waarbij mensen 67 minuten vrijwilligerswerk doen. Evenveel als het aantal jaar dat Mandela tegen apartheid streedt. Ik doe het hier in Nederland ook omdat ik het belangrijk vind om wat nuttigs met je tijd te doen.’
De Michelle is naar de activiteit gekomen omdat haar Italiaanse vriendin Federica Ianniello haar tipte. Ze hebben een tijdje bij hetzelfde farmaceutische bedrijf gewerkt en zijn sindsdien vriendinnen. De komende tijd zijn ze van plan nog een aantal activiteiten bij te wonen. ‘Ik vind het heel leuk om wat bij te dragen, bij sommige projecten is dat wel lastig omdat je ook goed Nederlands moet kunnen, maar dat is gelukkig niet overal nodig’, zegt Federica.
Aan het einde van de middag neemt Peter de prikstokken weer in. Er is behoorlijk veel vuilnis opgehaald en deelnemers geven elkaar een knuffel. ‘Ik ben heel blij dat ik dit kan doen’, zegt Peter lachend. ‘Doordeweeks zit ik excelsheets in te vullen, maar hier heb ik het idee dat ik echt wat kan bijdragen aan een park waar ik zelf ook veel plezier van heb.’