Talentontwikkelaar en penkunstenaar cultuurwinnaars van Nieuw-West

Stichting Jonge Makers won de Cultuur Nieuw-West Prijs en Hans de Tweede is de grote winnaars van Nieuwe Makers Prijs in de wedstrijd voor cultureel talent in Amsterdam Nieuw-West. Jaarlijks gaan deze prijzen naar maatschappelijk kunstprojecten om makers uit Nieuw-West te stimuleren en te vieren. De winnaars ontvangen een geldprijs ter waarde van 1.000 euro.

De winnaars

Stichting Jonge Makers ontving de Cultuur Nieuw-West Prijs voor hun creatieve manier van verbinding maken en samenwerkingen aangaan met de gemeenschap. De stichting geeft een podium aan jonge makers, biedt uitdagende projecten en boeiende workshops aan jongeren. Ook kunnen jongeren bij Stichting Jonge Makers inspiratie krijgen en hulpmiddelen ontvangen voor hun projecten.

De Nieuwe Makers Prijs gaat naar Hans de Tweede, een multidisciplinaire kunstenaar en dichter die in  Nieuw-West is opgegroeid. Hans de Tweede gebruikt kunst om zijn maatschappelijke boodschap te verspreiden, waardoor zijn werken meegaan met de tijd en reflecteren op de maatschappij. Catchy en diepgaand. Een voorbeeld van zijn werken zijn een met zwarte stift geschreven tekst ‘een pokébowl is een kapsalon voor yuppen’, ‘de stad is nooit af net als ik’ en ‘statiegeld is oorlog’, geschreven aan de binnenkant opengemaakte prullenbakken.

‘Buiten de Ring gebeurt het’

In zijn winnaarsspeech sprak Hans de Tweede, die met een masker en helm op zijn prijs in ontvangst nam, over hoe hij als een vis in het water is in Nieuw-West en zijn inspiratie haalt uit de mensen en omgeving van Osdorp en Sloterplas. ‘Buiten de Ring gebeurt het’, aldus Hans de Tweede.

Lokale nominaties

Bewoners uit Nieuw-West konden tot 1 februari dit jaar lokale maatschappelijke en culturele projecten nomineren voor de categorie Cultuur Nieuw-West Prijs en Nieuw-West Nieuwe Makers prijs. Het stadsdeel ontving dit jaar 40 nominaties, waarvan er door de jury, bestaande uit stadsdeelbestuurder Sandra Doevendans (PvdA), een lid van de CreAmClub, een inhoudelijk ambtenaar en de laatste twee winnaars van de New WeSter cultuurprijs een selectie is gemaakt.

De genomineerden liepen uiteen van Warm Hearts Sauna, een drijvende sauna op Sloterplas die gratis gebruikt kan worden na het doen van een vriendelijke daad voor het milieu of voor ander tot aan Studio Osdorperban, jongeren die via ondernemen en samenwerken met ontwerpers een positieve impact willen maken op de wijk en laten zien dat de Wildemanbuurt in Osdorp meer is dan de negatieve berichten over criminaliteit in de wijk. En van doorbrekende rapper Hessel Du Mark (echte naam Mark Onuoha Hessel Madu), die soulvolle en groovy liedjes produceert tot The Bookstore Foundation die als woon-en werkproject voor kunstenaars betaalbare huisvesting verzorgt voor getalenteerde kunstenaars en investeert in initiatieven waarin kunst een belangrijke rol speelt.

‘Samen Nieuw-West’

Het aanjuichen en vieren van lokale kunstenaars met een maatschappelijke boodschap is voor het bestuur van stadsdeel Nieuw-West belangrijk. Doevendans: ‘Kunst en cultuur zijn van groot belang voor ons stadsdeel. Het biedt nieuwe perspectieven, brengt verhalen tot leven en laat mensen genieten van het leven. Bovendien brengt het mensen samen en dat is belangrijk, want mensen maken Nieuw-West.’

‘Kunst en cultuur zijn van groot belang voor ons stadsdeel’

Culturele participatie onder druk

Dat dit zo belangrijk is voor Doevendans, blijkt wel uit het zojuist verschenen rapport van kennisplatform WijkWijzer, ontwikkeld door Platform31 en het Verwey-Jonker Instituut in samenwerking met de gemeente. Daaruit blijkt dat in Amsterdam Nieuw-West, het stadsdeel met het hoogste inwoneraantal van de gehele gemeente, de sociale cohesie onder druk staat. Dit komt omdat problemen zoals eenzaamheid, armoede en criminaliteit ‘heersende uitdagingen’ blijven voor het stadsdeel, aldus het rapport. Hierdoor ervaren bewoners weinig vooruitgang en wordt de sociale en economische diversiteit niet bevorderd. Dit heeft ook impact op de mate van culturele participatie in het stadsdeel.

Visuele weergave van het percentage aan culturele participatie in de wijken van Amsterdamse stadsdelen in 2022. Bron: onderzoek.amsterdam.nl

In de bovenstaande afbeelding valt te zien dat in de wijken Osdorp en Geuzenveld en Slotermeer respectievelijk 29% en 22% van de bewoners meedoet aan culturele initiatieven. Volgens het gemeentelijke onderzoek scoren deze wijken ‘veel slechter dan gemiddeld’. Het Amsterdams gemiddelde ligt op 42%. Het aanmoedigen en bewonderen van maatschappelijke impact via kunst is volgens de gemeente dus een manier om de onderlinge banden in het stadsdeel te versterken en zodoende bij te dragen aan een cultureel meer verweven en actiever Nieuw-West.