Fors eisenpakket Amsterdamse politiek voor Olympische Spelen 2028

Het plaatsen van een derde ring bovenop de Arena is lang niet het enige dat moet gebeuren voordat Amsterdam de Olympische Spelen van 2028 mag organiseren. Amsterdamse politici stellen uiteenlopende voorwaarden.


AMSTERDAM, 14 jan. – Amsterdamse politici willen de kandidatuur van Amsterdam voor de Olympische Spelen van 2028 pas ondersteunen als de Spelen aan uiteenlopende voorwaarden voldoen. GroenLinks wil een CO2-neutraal Olympisch toernooi. De SP hecht vooral aan voldoende draagvlak onder de bevolking.

Gemeenteraadslid Marco de Goede (GroenLinks) is sceptisch over de kosten van de eventueel in Amsterdam te houden Spelen. ‘Bij het organiseren van Olympische Spelen liggen kostenoverschrijdingen op de loer. Dat blijkt nu weer in Engeland.’ Londen, dat de Spelen van 2012 organiseert, heeft het budget verruimd naar 9,3 miljard pond aan overheidsuitgaven, terwijl het 3,4 miljard had begroot. ‘Wij willen dat de investeringen zichzelf terugverdienen’, zegt De Goede. ‘De infrastructuur en sportaccommodaties, die voor de Spelen nodig zijn, moeten in de jaren na de Spelen nog steeds nuttig zijn. Alleen op die manier zijn investeringen in de Spelen ook investeringen in de stad.’
 
In 2005 is een kerngroep van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF van start gegaan die de mogelijkheid onderzoekt om in 2028 de Olympische zomerspelen in Nederland te organiseren. Het jaar 2028 valt precies een eeuw na de vorige Olympische Spelen in Nederland, die in Amsterdam werden gehouden. Vanaf 2016 kunnen kandidaat-steden hun belangstelling voor de Spelen van 2028 bekend maken bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). In 2021 is bekend welke stad de strijd wint. Het NOC*NSF zegt alleen een poging te wagen als in 2016 minstens zeventig procent van de Nederlanders voorstander van de kandidatuur is.

‘De landelijke overheid moet het grootste gedeelte van de kosten dragen’, vindt De Goede. Veel sporten zullen namelijk buiten Amsterdam plaatsvinden. Bovendien kan Amsterdam de kosten niet in zijn eentje opbrengen. Het compenseren van de CO2-uitstoot is voor GroenLinks een voorwaarde om de kandidatuur te ondersteunen.’ Hoe het gemeenteraadslid de Olympische Spelen CO2-neutraal zou willen maken, weet hij nog niet. ‘We hebben nog bijna twintig jaar om te bedenken hoe we dat kunnen bereiken.’

Ook Laurens Ivens (SP) is bang voor overschrijding van budgetten. Daarnaast zijn er volgens hem belangrijke lessen te trekken uit het verleden. Amsterdam verloor de strijd om de Spelen van 1992 van concurrent Barcelona. ‘Een van de dingen die toen is misgegaan, is dat de organisatie veel politici en andere prominenten naar voren schoof om de Spelen in Amsterdam te promoten. Nu moet de politiek een stapje minder hard lopen. Zorg eerst dat de Amsterdammers zelf achter de Spelen gaan staan.’ Ivens heeft kritiek op de uitgaven die de gemeente doet (zie kader). ‘Het geld wordt gebruikt om Rotterdam in het lobbycircuit af te troeven. Wethouder Gehrels van Sport kan het geld beter gebruiken om de amateursport te stimuleren.’

Daniël Roos (PvdA) vindt dat de Spelen in Amsterdam een belangrijke economische stimulans kunnen zijn. ‘Onze poging om de Spelen in ’92 binnen te slepen heeft ons de ringweg opgeleverd. Voor de Spelen in 2028 kunnen er bijvoorbeeld metrolijnen en snelwegen worden aangelegd, waar we jarenlang veel aan hebben. Het is zelfs moeilijk om uiteindelijk géén positief economisch resultaat uit het organiseren van de Olympische Spelen te halen. Ook als de stad er op korte termijn een paar miljard op toelegt, moeten de Spelen haalbaar zijn.’

Olympische ambitie van de gemeente
De gemeente Amsterdam heeft in mei vorig jaar de ervaren projectmanager Arthur Verdellen benoemd als ‘regisseur Olympische ambitie’. Hij coördineert de plannen om de sportfaciliteiten in de stad te verbeteren. In 2016 moet de stad een echte sportcultuur hebben ontwikkeld. Daarvoor stelt de gemeente een jaarlijks budget beschikbaar, dat in 2008 neerkwam op 1,4 miljoen euro. ‘Ook als we de Spelen niet toegewezen krijgen heeft dit nut’, zegt Verdellen.

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een derde ring bovenop de Amsterdam Arena, die de capaciteit van 52.000 naar 70.000 toeschouwers kan brengen. De gemeente is ook bezig om een Centrum voor Topsport en Onderwijs op te zetten, waar sporters kunnen trainen en studeren. Het sportcentrum, dat vergelijkbaar moet zijn met Papendal in Arnhem, zal op het gebied van onderwijs en onderzoek gaan samenwerken met de Vrije Universiteit. Verdellen: ‘Er is nog niets getekend, maar het plan gaat hoogstwaarschijnlijk door.’