Zwerkbal in park Transwijk: “Kom op wolfjes!”

De sport quidditch oftewel zwerkbal dringt langzaam door in Nederland. Het Amsterdams-Leidse team North Sea Nargles is in april opgericht. Afgelopen zondag speelden ze gewapend met bezem in Utrecht.

“Lions ready?” “Grauw, grauw”, klinkt het vanaf de linkerkant van het veld. De scheidsrechter draait zich om naar de andere helft. “Werewolves, ready?” Een langerekt ‘woehoe’, schalt over het grasveld. Een enkele voorbijganger kijkt even om. “Ready? Brooms up!” Twaalf handen grissen een grijze stok van het gras, vier ballen vliegen door de lucht.

Zwerkbaltoernooi Utrecht (foto: Renate Guitink)
Zwerkbaltoernooi Utrecht (foto: Renate Guitink)

Hanna Bouma (19) loopt met haar bezem door de regen langs de zijkant van het veld. Zij is captain van het Amsterdams-Leidse team North Sea Nargles dat ze in april heeft opgericht. Het team wordt binnenkort officieel ingeschreven bij Muggle Quidditch Nederland. Quidditch is het zwerkbal uit de Harry Potterboeken waarbij tovenaars op bezems rondvliegen. “Om het echt speelbaar te kunnen maken, zijn er natuurlijk wat veranderingen gemaakt”, vertelt Hanna. “Quidditch is een mengsel van handbal, rugby, een soort van tikkertje en soms ook voetbal.”

Het spel
Het veld is afgebakend door kleurige dopjes. Zowel links als rechts staan drie zelfgemaakte hoepels van pvc op palen. Af en toe waaien ze om door de wind. De scheidsrechters geven in het Engels commentaar, want er zijn ook internationale spelers aanwezig. De spelers rennen alle kanten op en tackelen elkaar waarbij ze soms van hun bezem vallen. Met een volleybal proberen de jagers te scoren door de hoepels. Daarnaast zijn er drie ballen waarmee mensen kunnen worden afgegooid door beukers. Die spelers moeten dan weer terug rennen naar hun eigen kant voordat ze weer verder mogen spelen. Een wachter beschermt de doelen. De snaai is een tennisbal die in een sok aan de achterkant van de riem van iemand hangt en moet worden gevangen door zoekers. Als de snaai gevangen is, stopt het spel. Deze keer is er geen snaai, omdat er een tekort aan spelers is. Een Utrechtse jager van het NILS Quidditch team rent langs de wachter en gooit een bal door één van de hoepels. De leeuwen juichen.

Oprichting
In Nederland zijn zes steden bezig met de oprichting van teams, volgens de site van Muggle Quidditch Nederland. “In april zijn er Europese wedstrijden. Het wordt al steeds groter en internationaler. Als je naar de Verenigde Staten kijkt, zijn er al enorme toernooien. Voor zover ik weet zijn er driehonderd teams in de VS en in Canada tachtig”, vertelt Hanna.

Hoe lang een wedstrijd duurt, is variabel en bepalen de scheidsrechters van tevoren. Na ongeveer een halfuur wordt Clio Plowman (23) gewisseld. “Ik wil kijken of ik mij en mijn vingers kan redden van de ondergang. Het idee is niet dat je in de regen speelt bij drie graden Celcius.” Ze schuilt onder de groenwitte parasol waar al twee andere toeschouwers onder zitten. Kom op wolfjes!”, moedigt Clio haar teamgenoten van team Quidditch Wageningen aan.

Zwerkbaltoernooi Utrecht (foto: Renate Guitink)
Zwerkbaltoernooi Utrecht (foto: Renate Guitink)

Waterijsjes
De weerwolven verliezen uiteindelijk van de leeuwen. Voordat de volgende wedstrijd begint, worden er ondanks de lage temperatuur kleurige waterijsjes uitgedeeld. Daarna spelen de North Sea Nargles tegen de weerwolven van Quidditch Wageningen. Kort na het fluitje springt één van de doelen uit elkaar. Van de zijkant komt iemand met tape aanrennen. De zeurende regen verandert intussen in sneeuw. Een scheidsrechter fluit. De groep verzamelt zich naar één helft en kruipt rillend tegen elkaar aan. Sommigen knuffelen. Na een paar minuten zijn ze het eens: de wedstrijd gaat door.

Team Awesome
Een bezorgde moeder voegt zich bij het handjevol toeschouwers. Als de wedstrijd is afgelopen deelt zij thee in plastic bekertjes uit. Nog een derde wedstrijd te gaan. Hanna organiseert een peiling. De helft wil doorspelen, de andere helft heeft het te koud. Afscheidsomhelzingen volgen en de overblijvers stellen twee gemixte teams samen. De ene helft trekt oranje reflecterende hesjes aan.

“Team Orange, ready?” “Woeh”, klinkt het. “Team whatever your color is, ready?” Er klinken wat zwakke juichkreten. “Noem ons maar team Awesome”, suggereert een speler. Onder de groenwitte parasol probeert een bruinharig meisje haar voeten op te warmen met een handdoek. Team Awesome rent voort door de regen.