Sport bij kinderen populair

Amsterdam – Amsterdamse kinderen sporten steeds meer. Tussen 2006 en 2009 steeg het aantal kinderen van zes tot twaalf jaar dat lid was van een sportvereniging van 45 tot 50 procent. Voor kinderen tussen de twaalf en achttien jaar stegen de cijfers van 39 naar 47 procent. Dat blijkt uit de ‘Sportmonitor 2009’ van de gemeentelijke dienst Statistiek en Onderzoek, dat gisteren in de raadscommissie Kunst Sport en Bedrijven werd besproken.

Wethouder Carolien Gehrels van Cultuur is blij met de stijging van de lidmaatschappen. “Om de maatschappelijke trend dat kinderen minder sporten te keren hebben we behoorlijk veel uit de kast moeten halen.” Met het ‘sportplan’, dat loopt van 2008 tot 2012 stelt de gemeente zich als doel de kinderen het plezier van sporten op school bij te brengen.

De populairste sport onder Amsterdamse kinderen is voetbal. Op de tweede plek staat fitness. Vooral onder kinderen tussen de dertien en achttien jaar is die sport in populariteit in gestegen, 15 procent zegt te fitnessen. Gemiddeld doen kinderen twee á drie sporten.

Het doel in het sportplan om ook de ‘inactieve volwassenen’ aan het sporten te krijgen, heeft minder succes. In 2009 sportten vooral in de leeftijd tussen 35 en 54 jaar minder volwassenen. Zij deden vooral minder aan wandelsport in vergelijking met 2006, de onderzoekers wijden dit aan het afnemen van de populariteit van ‘nordic walking’.