65-jarige Groothof maakt kinder-Matthäus

Foto: Godric Godricson
Foto: Godric Godricson
Amsterdam, 14 februariDe vandaag 65 jaar geworden Frank Groothof werkt aan een kindervoorstelling gebaseerd op Bachs Matthäus-Passion. De Amsterdamse acteur en theatermaker maakt al vele jaren bewerkingen van operas, maar wil nu ook het lijdensverhaal voor kinderen ontsluiten. Dat verhaal is behoorlijk gruwelijk: de protagonist, Jezus Christus, wordt aan een kruis genageld.

Het fonds Turing Foundation schreef op zijn website dat het een subsidie ter waarde van 20.000 euro heeft toegekend voor de realisatie van het project. De uitvoeringen gaan begin 2014 van start. Groothof wil dat er een traditie ontstaat om het lijdensverhaal aan kinderen te vertellen. In Nederland vinden er op Goede Vrijdag ieder jaar talloze uitvoeringen van de Matthäus-Passion plaats. 

Groothof maakt voorstellingen voor kinderen vanaf zeven jaar. Gezien de spanningsboog van zijn publiek zal de theatermaker er goed aan doen om Johann Sebastian Bachs muziekstuk uit 1727 in te korten: de gemiddelde duur van een uitvoering bedraagt 160 minuten. Ook de voorgeschreven bezetting met koor, solisten en orkest zal ongetwijfeld worden gereduceerd. Zijn management laat weten dat Groothof nog niet op de inhoud in wil gaan, vanwege de voorbereidingen van een nieuw theaterprogramma rond Rudyard Kiplings The Jungle Book.

Groothof is bij het grote publiek bekend door zijn bijdragen aan de televisieprogramma’s Sesamstraat en Het Klokhuis. Recent maakte hij met de band De Kift de voorstelling Kees de Jongen, naar het boek van Theo Thijssen.