Onderscheiding voor Daniel Libeskind

Architect Daniel Libeskind / Foto: Telstar Logistics, Flickr
Architect Daniel Libeskind / Foto: Telstar Logistics, Flickr

Amsterdam, 28 jan – De Amerikaanse architect Daniel Libeskind nam gistermiddag in het Tropeninstituut de Annetje Fels Kupferschmidt-onderscheiding in ontvangst. Libeskind kreeg de onderscheiding van het Nederlands Auschwitz Comité vanwege zijn inzet om in zijn werk de nagedachtenis aan de Holocaust in stand te houden.

Libeskind ontving de onderscheiding voorafgaand aan zijn Nooit Meer Auschwitz-lezing, 66 jaar na de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. De architect ontworp het Jüdisches Museum te Berlijn en de wederopbouw van Ground Zero in New York. Volgens Libeskind zijn gebouwen als boeken, hij vertelt er verhalen mee. De smalle gang in het door Libeskind ontworpen Felix Nussbaum Haus in Osnabrück valt nog net binnen de Duitse regelgeving voor openbare ruimtes. Hiermee wil de architect het benauwde gevoel oproepen dat onderduikers op krappe zolders moeten hebben gevoeld.

Met de achterliggende gedachte sluiten zijn ontwerpen nauw aan bij de doelstellingen van het Auschwitz Comité. De gemene deler in zijn werk is het herdenken, aan de Holocaust en aan de relativiteit van het begrip vrijheid. “Een trauma groeit als we het niet behandelen.  Als we er niet aan herinnerd worden.”

De Annetje Fels Kupferschmidt-onderscheiding werd gisteren voor de achtste maal uitgereikt en draagt de naam van de in 2001 overleden oprichtster van het Auschwitz Comité. Eerder werd de onderscheiding uitgereikt aan de Spaanse schrijver Jorge Semprún en Louise Arbour, de voormalig hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal.

Gedurende de hele week zijn er in het kader van de Holocaust Memorial Week activiteiten georganiseerd. Komende zondag vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het Auschwitzmonument in het Wertheimpark, waar na een stille tocht vanaf het stadhuis burgemeester Van der Laan een krans zal leggen.

Enhanced by Zemanta