Kantoor op sleeptouw

Rob (r) en Arie voor het drijvende kantoorpand.
Rob (r) en Arie voor het drijvende kantoorpand.

Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met water. Sinds woensdag heeft Waternet een drijvend kantoor op het IJ. Dit ging gepaard met een feestelijke tocht naar de plek van bestemming. NAP voer mee.

Amsterdam, 28 jan – Het water van het IJ klotst hard tegen de Oranjesluizen in Amsterdam-Noord. Tientallen mensen staan op de kade met een fototoestel in de hand. Over de steiger lopen journalisten met notitieblokjes. Opeens draaien alle hoofden dezelfde kant op. Er vaart er een rieten gebouw door de sluis, voortgetrokken door een sleepboot. Het gebouw, een 31 meter lange ark met drie verdiepingen, is een nieuw bedrijfspand van Waternet.

Mobiel kantoor

De gemeente Amsterdam wil woningen bouwen op het terrein van het voormalige kantoor van Waternet -afdeling ‘Baggerwerk en drijfvuil vissen’ – aan de Papaverweg. Ze verzocht het bedrijf om te verhuizen. Waternet koos voor een drijvend gebouw naast de oude plek van het kantoor, om zo dichtbij de grachten te kunnen blijven. Nog niet eerder is er een duurzaam, drijvend bedrijfspand van deze omvang in Nederland gemaakt, zegt Mark van Ommen, commercieel directeur van ABC Arkenbouw. Het gebouw is duurzaam door onder meer de zonnecollectoren op het dak, een zonneboiler en de rieten gevel die warmte binnenhoudt.

Rob Kuhne (55) is schipper bij de afdeling die verantwoordelijk is voor het schoonhouden van de Amsterdamse grachten en vaarwegen. “Kijk, die rieten bekleding is net een bodywarmer!”, roept hij vanaf de kant wanneer de ark nadert. De journalisten en medewerkers van Waternet haasten zich ondertussen naar de acht sleepboten die het gebouw over het IJ gaan begeleiden naar de eindbestemming aan de Papaverweg. Kuhne stapt samen met zijn coördinator Arie de Beer (57) in boot ‘SB 8’. Met een hand in de zak van zijn Waternet-windjack stuurt Kuhne de boot met een kleine joystick, ‘de piloot’, richting de Oranjesluizen. De Beer is ondertussen druk aan het bellen. “Ik snap d’r ook geen klote van. Zitten de journalisten van Discovery Channel nou wel of niet al op boot 35?”. Hij kijkt ongeduldig om zich heen.

Geen paniek

Op ‘inspectieboot 35’ hebben alle journalisten zich inmiddels verzameld. Ook die van Discovery Channel. Daaromheen dobberen andere bootjes met medewerkers van Waternet, wachtend op het vertrek van het kantoorpand. Kuhne stuurt de ‘SB 8’ naast het kantoorpand. Ondertussen drinkt hij koffie uit een thermoskan. “Hé Dick, wil jij ook een bakkie koffie?”, roept hij naar de schipper van de sleepboot die het pand trekt. Kuhne maakt een zwaaibeweging met een kopje. De Beer haast zich ondertussen met zijn telefoon in de hand naar Kuhne. “Niet stunten met koffie Robbie, als er wat gebeurd komt er een hoop gezeik!” Het kantoorpand vaart ondertussen langzaam door de sluizen. Er klinkt geklik van camera’s en luid getoeter van een scheepshoorn. Opeens komt er gekraak uit een speaker naast de joystick. “We gaan te hard! Ik heb gevraagd om rustig aan te doen. Ik heb maar 80 centimeter ruimte door al dat riet!” Kuhne loopt naar de scheepsradio en roept lachend door de hoorn: “Dickie, je raakt toch niet in paniek vriend?”

Spanning opvoeren

De Beer loopt rondjes over het dek. Hij houdt zijn telefoon stevig aan zijn oor geklemd. “Heeft Havendienst mijn verzoek wel doorgekregen? (..) Ja, twee blusboten (..) Het is voor een belangrijke gebeurtenis.” De boten varen langzaam over het IJ. Ze passeren het KNSM-Eiland, het Centraal Station en varen richting de Haarlemmerbuurt. Aan de kade stappen mensen van hun fiets en maken foto’s van de stoet. Opeens varen er twee grote boten richting het kantoorpand. Vanaf een van de boten schiet een straal water de lucht in. “Het is wel een bescheiden spuitje”, moppert De Beer en hij grijpt naar zijn telefoon. “Ik denk dat ie zo de spanning wat gaat opvoeren”, antwoord Kuhne terwijl hij met één hand rustig richting de twee boten vaart. Beide boten schieten nu hoge stralen water de lucht in. Er ontstaat een boog van water, waar het kantoorpand onderdoor vaart. Door de stralen heen verschijnt een regenboog. Kuhne roept lachend naar de Beer: “Het lijkt wel Sail Amsterdam!”

Enhanced by Zemanta