Nationalisme onder homoseksuelen

seksueel nationalismeHomo-emancipatie, van oorsprong een ‘links’ thema, is gekaapt door de rechtse politiek. Met die stelling opende socioloog Jan Willem Duyvendak de discussie over ‘seksueel nationalisme’ woensdagavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie 

Amsterdam, 28 jan – Uit peilingen blijkt dat de PVV de grootste partij is onder homoseksuelen.  Ook de homo-belangenorganisatie COC heeft zich positief uitgesproken over het rechtse gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV.  Dat laatste komt COC-voorzitter Vera Bergkamp op veel te kritiek te staan vanuit de met links-intellectuelen gevulde zaal.

 

‘De PVV raakt een snaar’

“Ik voel hier wat vooringenomenheid”, verdedigt zij zich. “Wij laten ons niet kapen door links of rechts, maar kijken waar ons belang het best behartigd wordt.” Bergkamp beaamt dat de PVV ‘een snaar raakt’ bij homoseksuelen. “Wij kunnen het ons niet permitteren de andere kant op te kijken als mensen zich in een benarde positie bevinden.” Het geweld tegen homoseksuelen is volgens de politie de afgelopen jaren toegenomen. Onder de daders zijn Marokkaanse jongens oververtegenwoordigd. Toch moet Bergkamp ook toegeven dat ze geen concrete voorstellen van de PVV heeft gezien. “Behalve dan het voorstel van de PVV-fractie in Den Haag om openbare homo-ontmoetingsplaatsen te sluiten”, lacht ze schamper.

Angst en verlangen

“Homo’s neigen naar rechts. Dit komt omdat links veiligheid onterecht als rechts thema heeft bestempeld”, stelt Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA). Terwijl veiligheid volgens hem juist belangrijk  is om je vrij te kunnen voelen. “We hebben kansen laten liggen. Toch verwacht hij de oplossing niet van ‘types als Geert Wilders’, maar van ‘linkse mensen’ die constructief meedenken. Tegen homogeweld moet ‘streng worden opgetreden’, maar hij wil ook dat er met migranten zelf gesproken wordt.

Gert Hekma, docent homostudies aan UvA, ziet onder homo’s angst voor buitenlanders, maar ook verlangen. “Veel nichten vinden die Marokkaanse jongens hartstikke aantrekkelijk”. Ook de van oorsprong Marokkaanse Marcouch weet uit ervaring dat homo’s op Marokkaanse jongens vallen: “Dan voel je je wel in je mannelijkheid aangetast”, lacht hij.

Debat te danken aan Geert Wilders

“Uit onderzoek blijkt dat migranten in Nederland verder geëmancipeerd zijn dan in andere Europese landen. Heeft die druk van rechts Nederland dan misschien ook wat opgeleverd?”,  oppert Jan Willem Duyvendak. Marcouch denkt van wel. ”Die druk heeft er wel voor gezorgd dat er nagedacht wordt over de religieuze identiteit. Ik ben geen fan van Ayaan Hirsi Ali, maar toen zij de positie van de vrouw aan de kaak stelde is de moslimgemeenschap wel naar zichzelf gaan kijken. Alleen al om niet nog een  keer een Ayaan Hirsi Ali nodig te hebben”. Wethouder Andrée van Es (Diversiteit en Integratie, GroenLinks) is het met hem eens. Volgens haar hadden ze deze discussie zeven jaar geleden niet durven voeren. “En dat hebben we ook te danken aan Geert Wilders.”