Door weer en wind voor Wilders

Demonstratie Wilders
Image By: Carien ten Have

In de rechtbank van Amsterdam is vandaag het proces tegen PVV-leider Geert Wilders begonnen.  Vanochtend vroeg stonden honderden betogers bij de rechtbank om Wilders te steunen.

Amsterdam – Drie zwarte auto’s met getinte ramen scheuren om kwart over acht ’s ochtends door de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid. Ze rijden vlak achter elkaar. De blauwe zwaailichten op de auto’s verraden dat er iets staat te gebeuren.

Vrijheid van meningsuiting

Voor de rechtbank minderen de voertuigen vaart. Bij de hoofdingang van het gebouw staan ongeveer tweehonderd mensen te wachten. Ze staan klaar met spandoeken met de tekst ‘Vrijheid van mening, steun Geert’, ‘G. Wilders voor president’, en ‘Linkse elite + Islam = dictatuur’.

De demonstranten houden een betoging voor de vrijheid van meningsuiting. Aanleiding is de rechtszaak die vandaag tegen Partij Voor de Vrijheid (PVV) leider Geert Wilders zal beginnen. De PVV-parlementariër wordt verdacht van haatzaaien, discriminatie en het beledigen van Moslims.

Betogers

De strafzaak tegen Geert Wilders wordt vandaag nog niet inhoudelijk  behandeld. In deze regiezitting kunnen aanklager en de verdediging hun wensen uitspreken over het verloop van het proces.  Er wordt onder anderen besproken welke getuigen gehoord gaan worden. Het echte proces gaat later dit jaar van start.

Een man kijkt op naar de zwarte auto’s. Zijn verkleumde handen haalt hij uit zijn zakken, en  begint te klappen. “Wilders, PVV”, roept hij luidkeels. Zijn gezicht draait hij naar de betogers. “PVV, PVV, PVV”, weerklinkt het vanuit de menigte.

Snel zetten journalisten hun camera’s aan om het gejoel vast te leggen. Een fotograaf richt zijn telelens op een van de betogers. Zodra de man de fotograaf heeft opgemerkt tilt hij met gestrekte armen zijn spandoek nog iets hoger de lucht in. Op het doek staat een vrouw met een weegschaal. Ze is gehuld in een zwarte boerka en heeft een kapmes in haar hand. Het onderschrift leest ‘Vrouwe Justitia nu’.

Een groep politieagenten in gele fluoriserende jasjes houdt de betogers vanaf een verhoging in de gaten. Met hekken is de straat voor het gerechtsgebouw afgezet. Om de hoek staat een rij politiebusjes. “Daar komt een hele berg geeltjes aan,” zegt een vrouw. “Straks mag ik helemaal niet meer zeggen wat ik vind, net als Wilders.”

Na tien minuten verstomt het geschreeuw van de betogers. PVV-leider Wilders is bij de rechtbank naar binnen gegaan, en nu kunnen ze niets anders doen dan wachten op nieuws. Een oudere vrouw haalt een thermoskan met thee uit haar tas. Ze schuifelt met haar voeten heen en weer. “Als we hier tot de uitslag moeten staan, dan wordt het niets. Het is veel te koud”, zegt ze tegen een man naast haar. “We hebben nog een heleboel mazzel dat het nu niet vriest”, fluistert een meisje.

Ook de spandoeken die eerst hoog in de lucht werden gehouden, zakken langzaam naar beneden. Twee vrouwen leunen met een bord van twee meter breed en een meter lang tegen een pilaar. “Willen jullie ruilen van bord? Deze is hartstikke zwaar”, zegt één van de vrouwen tegen twee mannen. De mannen lachen even. “Zijn jullie nou geëmancipeerd?”

Druk

Rond tien uur druipt een deel van de PVV-aanhangers af naar een broodjeswinkel op de hoek. De ramen zijn beslagen, alle tafeltjes bezet. Binnen staat een lange rij voor de kassa. Een jongen in zwart T-shirt rent met een dienblad vol dampende koffie door de zaak.

“Zo druk hebben jullie het op woensdag zeker nooit?” zegt een oudere man met een spandoek in zijn hand tegen de jongen. Uit zijn zak steekt een foto van Geert Wilders. Hij lacht. “Nee meneer, zo druk is het sowieso nooit. En het zal ook nooit meer drukker worden.”