Je kind vrijlaten of regels opleggen? ‘Uiteindelijk vind je altijd een weg’

In de de RAI Amsterdam wordt twee weken lang de Negenmaandenbeurs gehouden. Duizenden bijna- of net nieuwe ouders komen erop af. Ze vertellen over hoe ze naar de rol van kennis in het opvoed- en zwangerschapsproces kijken, en waarom ze vandaag op de beurs zijn.  Twee gigantische hallen, gevuld met zwangere, verwachtende en net nieuwe […]

AI voor gebarentaal: UvA werkt aan een nieuw vertaalprogramma

Het SignLab van de UvA is bezig met het aanvullen van de Signbank: een soort online woordenboek voor gebarentaal. Niet alleen met video’s, maar ook met 3D motion capture. Deze database kan in de toekomst worden ingezet voor taalonderzoek, maar ook voor een nieuw vertaalprogramma.

Mokums dialect #25: Isch taal

Isch taal is een Amsterdamse geheimtaal die wordt gesproken onder jongeren. Voor alle klinkers worden de letters -isch geplaatst waardoor het totaal onverstaanbaar wordt voor mensen die het niet spreken. Maar waar komt deze taal vandaan? Op internet is er weinig over bekend…

Mediastages en grensoverschrijdend gedrag: Hoe moeten opleidingen daarmee omgaan?

Na het verschijnen van het het rapport van de commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep, wordt ook gekeken naar jonge nieuwkomers in de mediawereld. Juist praktijkervaring is belangrijk, maar hoe moeten opleidingen journalistiek omgaan met stages in een werkveld waar zoveel negatieve verhalen en onzekerheid omheen hangt?

Hoe zit het nu met de uitbreiding van de Noord-Zuidlijn?

Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn tot Schiphol en Hoofddorp is onzeker. Door de bezuinigingen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt het project momenteel geld tekort. Betrokken partijen doen er nu alles aan om de plannen toch te realiseren.