Etnofeesten dragen bij aan integratie

Zangeres op een Marokkaans feest - foto: Mimount Madani
Zangeres op een Marokkaans feest – foto: Mimount Madani

Amsterdam, 4 feb – Feesten bestemd voor mensen met een bepaalde etnische afkomst kunnen volgens antropoloog Simone Boogaarts-de Bruin bijdragen aan de integratie in Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek naar zogeheten ‘etnofeesten’ waar ze gisteren aan de Universiteit van Amsterdam op promoveerde.

Door naar etnofeesten te gaan komen jongeren met een niet-Nederlandse afkomst in contact met populaire clubs. “Clubeigenaren en uitsmijters worden bekend met de jongeren en krijgen een positief beeld van ze”, zegt Boogaarts-de Bruin. Poppodium Paradiso werkt samen met de Marokkaanse organisatie Marmoucha en ziet op sommige etnofeesten ook het reguliere publiek verschijnen. “Mensen komen aanwaaien zonder dat ze weten wat er op het programma staat. Als blijkt dat er een Marmoucha feest is en ze vinden het leuk, dan blijven ze hangen.”

Etnofeesten verschillen van reguliere feesten door andere muziek, deurbeleid en omgangsvormen. Zo zijn er Marokkaanse feesten waar alleen vrouwen mogen komen en die op zondagmiddag plaatsvinden. De afgelopen jaren worden etnofeesten in populaire clubs zoals Paradiso of Panama gehouden. In Nederland vindt bijna elke week een Turks dansfeest in een club plaats. Marokkaanse organisaties organiseren ook debatten en concerten, maar minder dansfeesten.

Negatieve berichtgeving over Turkse en Marokkaanse jongeren is voor hen een reden om naar feesten met mensen van hun eigen afkomst te gaan.  Op een Marokkaans feest hoeven Marokkaanse jongeren zich niet te verantwoorden over hun verschillen met Nederlandse jongeren, zoals het niet drinken van alcohol.

Dat jongeren als reactie op de negatieve beeldvorming liever met mensen met dezelfde afkomst feesten vindt Wijnand Hollander van Marmoucha niet slecht voor de integratie, zolang de etnofeesten in populaire clubs georganiseerd worden. “Ik vind het een ander verhaal als een sportzaaltje wordt afgehuurd om een feest te geven voor en door Marokkanen. Dan pas ga je langs elkaar heen leven.”

Turkse en Marokkaanse jongeren vertelden Boogaarts-de Bruin dat meer Nederlandse jongeren naar hun feesten moeten komen. Organisatoren van feesten zijn het daar mee eens. “Dan zien ze dat we iets toevoegen en niet alleen criminelen of religieuze freaks zijn”, aldus een organisator van Marmoucha in het onderzoek.

Door het bezoeken van etnofeesten maken jongeren volgens Boogaarts-de Bruin ook makkelijker een overstap naar reguliere feesten. Poppodium Paradiso ziet dat nog niet. “Ik zou niet kunnen zeggen dat we nu meer Marokkaanse bezoekers hebben dan eerder”, aldus een woordvoerder.

Boogaarts-de Bruin baseerde haar proefschrift Something for everyone? Changes and choices in the Ethno-party scene in urban night-life op eigen observaties tijdens onder andere Turkse en Marokkaanse feesten in diverse clubs in Nederland. Ook hield zij diepte-interviews met bezoekers van de feesten, organisatoren, clubeigenaars en portiers om een beeld te krijgen van de etnofeesten in Nederland.

Enhanced by Zemanta