Publiekslievelingen en wederom lege zalen

Foto: Stedelijk Museum
Amsterdam, 12 jan – Tijdens de volgende tentoonstelling van het Stedelijk Museum in Amsterdam zullen voor het eerst in zeven jaar weer ‘publiekslievelingen’ worden getoond uit de vaste collectie. Ook zullen er weer lege zalen zijn, net als bij het afgelopen zondag gesloten tentoonstelling The Temporary Stedelijk.

The Temporary Stedelijk heeft in vier maanden ruim 95 duizend bezoekers getrokken. Het was de eerste openstelling van het historische pand aan de Paulus Potterstraat sinds de sluiting van het museum in 2004. Eind december werd bekend dat de tijdelijke openstelling van het Stedelijk een vervolg krijgt. Op drie maart opent het museum opnieuw zijn deuren voor The Temporary Stedelijk 2.

Anders dan bij de eerste openstelling zal bij The Temporary Stedelijk 2 de vaste collectie van het Stedelijk centraal staan. Het museum wil nog niet prijs geven welke werken te zien zullen zijn, maar er zitten hoe dan ook ‘publiekslievelingen’ bij, verklapt woordvoerder Marie-José Raven. Het zou dus zo maar kunnen dat het publiek na zeven jaar weer Barnett Newmans Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III kan zien, of Jackson Pollocks Reflection of the Big Dipper.

Bij de eerste openstelling kon de vaste collectie niet worden getoond, omdat de klimaatbeheersing in het pand nog niet aan de eisen voldeed. De topstukken van het museum zouden daardoor schade kunnen oplopen. Nu blijkt het mogelijk om lokale klimaatinstallaties te plaatsen, waardoor sommige ruimtes tijdens de tweede openstelling wél geschikt worden om de vaste collectie te tonen.

Maar ook in de vervolgtentoonstelling zal er “weer hier en daar een lege zaal” zijn, zegt Raven. Dit heeft deels technische redenen: de lokale klimaatbeheersing is een provisorische oplossing en kan niet overal in het gebouw worden gebruikt. Raven benadrukt echter dat het deels leeg laten van het museum ook een inhoudelijke keuze is. “We werken vanuit een onvoltooid gebouw. Met de lege zalen willen we de tijdelijkheid van de openstelling laten zien.”

De opening van het verbouwde Stedelijk is al vele malen uitgesteld. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels (PvdA, Cultuur) laat weten dat de gemeente pas een exacte datum kan geven “als alle kritieke bouwfases achter de rug zijn.” De gemeente is als eigenaar van het pand verantwoordelijk voor de verbouwing. Gaat het gebouw nog wel open in 2011, zoals de officiële planning luidt? “Als 2011 op dit moment niet haalbaar zou zijn, zouden we dat wel melden aan de gemeenteraad.”

Enhanced by Zemanta