Horecaondernemers vrezen inkomstenverlies Koninginnedag

Het Amstelveldje, binnenstad van Amsterdam
Het Amstelveldje, binnenstad van Amsterdam

Amsterdam, 12 jan – Op Koninginnedag moeten alle buitenevenementen in Amsterdam een uur eerder stoppen. Dat staat in de Spelregels voor Koninginnedag 2011 van de gemeente Amsterdam. “Het is alweer de zoveelste klap in de maag van horecaondernemingen.”

Om klokslag acht uur ’s avonds zal dit jaar op Koninginnedag de stekker worden getrokken uit alle geluidsinstallaties en tappunten die zich buiten bevinden. Behalve op het Museumplein. Daar dimmen de lichten om negen uur. De nieuwe maatregel moet de druk verlichten op het openbaar vervoer, dat jaarlijks overspoeld wordt door een toenemend aantal bezoekers van buiten de stad.

“Koninginnedag is in de afgelopen jaren altijd goed verlopen”, zegt de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. “Maar het feest bereikt zijn grenzen.” Vorig jaar trok het evenement ruim 800 duizend feestgangers naar de hoofdstad.  “Het openbaar vervoer heeft aangegeven tegen de grenzen van hun capaciteiten aan te zitten. Door de evenementen een uur eerder te beëindigen, hopen we dat er meer rek komt in de stroom bezoekers van buiten de stad die huiswaarts keert.”

De zoveelste klap

Voor veel horecaondernemingen betekent de maatregel de zoveelste klap. “De kosten voor alle andere verplichte maatregelen zoals beveiliging, het huren van recyclebare ecobekers en hekwerk zijn al hoog”, zegt Siebe Winnubst van café Nel, verantwoordelijk voor de grote feesten op het Amstelveldje. “Alleen al voor het aanvragen van de vergunning zelf betalen wij ruim zeventienhonderd euro.”

Daarnaast wordt er volgens Winnubst veel omzet misgelopen doordat mensen hun eigen drank meenemen. Meerdere grote supermarkten in Amsterdam zijn op Koninginnedag open tot vijf uur ’s middags. “Aan het eind van de middag is de meegebrachte drank op en beginnen wij pas met geld verdienen. Als het feest eerder moet eindigen, blijven er voor ons nog maar een paar uurtjes over om uit de kosten te komen en eventueel wat te verdienen.”

Geen vergunning

Op basis van de Spelregels kunnen particulieren en ondernemers tot en met aankomende vrijdag 14 januari (stadsdeel centrum) en zaterdag 15 januari (overige stadsdelen) een vergunning aanvragen voor een evenement op Koninginnenacht of Koninginnedag. Ton Poppes, voorzitter van de belangenorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KNH) regio Amsterdam, vreest dat door de nieuwe maatregel het financiële risico voor veel ondernemers te groot wordt. “We naderen het punt waarop het organiseren van een Koninginnedagevenement gewoonweg niet meer winstgevend is”, aldus Poppes.

Afgelopen vrijdag sprak hij met burgemeester Van der Laan. In dit gesprek pleitte Poppes voor maatregelen tegen de drankverkoop in supermarkten tijdens Koninginnedag. “Als wij moeten inleveren, dan moeten de supermarkten dat ook.”

Een balans

In het gesprek met Poppes heeft Van der Laan toegezegd te onderzoeken in hoeverre supermarkten bij de maatregel kunnen worden betrokken. “Maar de spelregels voor de horecagelegenheden blijven vooralsnog ongewijzigd”, aldus zijn woordvoerder. Hij erkent de eventuele economische gevolgen voor horecagelegenheden. Maar Koninginnedag gaat volgens hem niet alleen om geld verdienen. “Het gaat om sfeer en gezelligheid. Ook gaat het om veiligheid en het vervoer van honderd duizenden mensen. Veel partijen zijn hierbij betrokken, allemaal met verschillende belangen. Het is aan de gemeente om daar een balans in te bepalen.”

Enhanced by Zemanta