"Crisis Amsterdamse horeca nog niet voorbij"

De omzet van horecagelegenheden in het centrum van Amsterdam is het afgelopen jaar met zes procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Amsterdam City Index die gisteren verschenen. Volgens de onderzoekers is de economische crisis in de Amsterdamse horeca voorbij, maar dat vinden ondernemersorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en werkgeversorganisatie Nederlands Horeca Gilde (NHG) sterk overdreven.

De Amsterdam City Index baseert zijn conclusies op cijfers van de Belastingdienst en de Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente. De omzet van de 369 onderzochte horecagelegenheden groeide vorig jaar met negen procent ten opzichte van 2012. Na inflatiecorrectie blijft daarvan zes procent over. Vergeleken met andere sectoren in het centrum doet de horeca het goed. Zo kampen winkeliers met een omzetdaling van twee procent.

“Horecaondernemers hebben niet alleen meer omzet door de inflatie, mensen zijn ook meer gaan eten en drinken”, zegt NHG-voorzitter René Boerdam. Dat betwijfelt Ton Poppes, regiovoorzitter van de Amsterdamse afdeling van KHN. ”De omzetgroei wordt vooral veroorzaakt door het grote aantal toeristen dat vorig jaar naar Amsterdam kwam, bijvoorbeeld om het Rijksmuseum te bezoeken. De horeca in hotels heeft daarvan geprofiteerd. Maar buurtcafés en broodjeszaken hebben het nog steeds moeilijk. De binnenlandse bestedingen blijven namelijk achter; Nederlanders geven weinig geld uit in de Amsterdamse horeca”.

Zowel Poppes als Boerdam vinden dat de onderzoekers te vroeg juichen. Boerdam: “Ondernemers zijn kostenefficiënter gaan werken, bijvoorbeeld door minder personeel in te zetten. Het is gunstig dat ze zo een omzetgroei hebben bewerkstelligd en het NHG is optimistisch. Maar de Amsterdamse horeca is nog lang niet op het omzetniveau van 2008, vóór de economische crisis.” Poppes is het daarmee eens. “Pas als de omzet in 2014 wéér met zes procent groeit, kunnen we zeggen dat de crisis voorbij is.”

De Amsterdam City Index is een initiatief van de vereniging Amsterdam City. Jaarlijks publiceert de vereniging cijfers over het economische klimaat in het centrum van de hoofdstad. Het NHG vertegenwoordigt 750 horecagelegenheden in heel Nederland. KHN vertegenwoordigt landelijk ruim 20.000 horecaondernemers.