Stadsdeel Oost: “Geen feesten meer op de Cruquiusweg”

Foto: Flickr, Luke Davids
Foto: Flickr, Luke Davids

AMSTERDAM, 20 januari – Nachtelijke dancefeesten in de oude loodsen op de Cruquiusweg zijn vanaf heden verboden. Volgens stadsdeel Oost zijn er teveel klachten vanwege geluidsoverlast vanuit de buurt. Daarom heeft het stadsdeel besloten om de feesten te verbieden. Dit bevestigt een woordvoerder van stadsdeel Oost tegenover NAP Nieuws.

Sinds september 2011 werden er vier feesten gegeven in de oude loodsen op de Cruquiusweg. Het gaat om legale feesten met harde dancemuziek waar tot 1800 bezoekers op afkwamen. Na klachten uit de buurt is besloten geen vergunningen meer te verstrekken voor dergelijke feesten. Het stadsdeel benadrukt dat er geen klachten zijn binnengekomen over illegale feesten.

De panden waarin de feesten werden gegeven bleken niet goed geïsoleerd en zorgden daardoor voor geluidsoverlast voor omwonenden. Oorspronkelijk vonden de feesten juist in de loodsen plaats, omdat er betrekkelijk weinig mensen in de buurt woonden. Omdat de afspraken uit de vergunningen niet werden nagekomen ondervonden de buurtbewoners toch last van de feesten.

Na het laatste feest op de Cruquiusweg, op nieuwjaarsdag, kwamen er veel klachten binnen bij de politie. Ook bij het stadsdeel hadden zestien mensen geklaagd. “Vooraf werden afspraken gemaakt over het geluidsniveau en daar hielden de organisaties zich telkens niet aan”, zegt een woordvoerder. “Dit laatste feest was de druppel.” Voor andere evenementen, die overdag plaatsvinden en waar geen harde muziek aan te pas komt, zou nog wel ruimte zijn.

Het feest op 1 januari, Wappie New Year geheten, werd georganiseerd door Gasten Zonder Grenzen (GZG). Het feest begon ‘s middags om 16:00 uur en duurde tot 03:00 uur ‘s nachts. De organisatie van het feest was niet bereikbaar voor commentaar.