GroenLinks pleit voor behoud Stubnitz

AMSTERDAM – 16 jan. GroenLinks wil cultuurschip M.S. Stubnitz voor Amsterdam behouden. Dat zei raadslid Marco de Goede gisteren in de commissievergadering voor Financiën, Economische Zaken, Zee- en Luchthaven. Volgens De Goede is het schip uniek, ‘omdat het verschillende landen bij elkaar brengt’.

Het raadslid onderneemt zijn actie op verzoek van de vrijwilligers van M.S. Stubnitz. Zij willen ‘samen tot een oplossing komen’. De Goede benadrukt dat het schip met zijn feesten en kunstenaars een aanwinst is voor de stad. ‘Bovendien kost het de gemeente geen geld’, zegt hij, ‘omdat M.S. Stubnitz geen subsidie ontvangt’.

M.S. Stubnitz wordt in haar voortbestaan bedreigd omdat het niet kan voldoen aan de in 2004 aangescherpte International Ship and Port facility Security code (ISPS). Volgens deze Europese wetgeving zouden bezoekers van M.S. Stubnitz onder meer door de douane gefouilleerd moeten worden. Volgens De Goede is de gemeente bevoegd een uitzondering te maken op de ISPS code.

Wethouder Ossel (PvdA) belooft te onderzoeken of dit daadwerkelijk het geval is. Hij zegt het belang van M.S Stubnitz voor de stad te begrijpen. Het pleidooi van GroenLinks stuit op weerstand van de VVD. VVD’er Huub Verweij beroept zich op het principe dat beleid niet wordt gemaakt om uitzonderingen op te maken.