PvdA wil af van onduidelijkheid rond koopzondagen

AMSTERDAM – 16 jan. De PvdA wil een einde maken aan de onduidelijkheid die bestaat rond koopzondagen in Amsterdam. Derya Kaplan, raadslid van de PvdA, deed hiertoe gisteren een voorstel tijdens de vergadering van de commissie van Financiën, Economische Zaken, Zee- en Luchthaven.

Kaplan ziet graag dat er een einde komt aan het gedogen en het verbieden van zondagopeningen zoals dat nu naast elkaar bestaat. Zij bepleit zondagopenstelling voor wie dat wil en wil de beslissingsbevoegdheid bij de centrale stad neerleggen.

De bevoegdheid is nu nog in handen van de afzonderlijke stadsdelen. Kaplan geeft aan dat dit vooral in de periode voor de jaarwisseling tot onvrede zorgde. ‘In enkele stadsdelen, zoals Noord, mocht alles open. Stadsdeel Oud-West had juist besloten dat alle winkels gesloten moesten zijn. Juist rond de kerst rekenden veel ondernemers in Oud-West op extra inkomsten.’

Tijdens de afgelopen kerstvakantie heeft de PvdA het probleem in kaart gebracht. De partij heeft een voorstel ingediend bij de commissie.