Slotervaart maakt bomen monumentaal

AMSTERDAM, 6 feb. In navolging van de stadsdelen Noord en Oud-Zuid gaat Slotervaart bomen en boomgroepen op een monumentale lijst plaatsen. Inwoners nomineerden vijftig bomen voor plaatsing op de lijst. Met het plan is een bedrag van 15.000 euro gemoeid.

Slotervaart telt (exclusief parkbomen) 19.000 bomen. Hiervan zijn er op 31 januari jl. vijftig stuks, verdeeld over 25 locaties, door inwoners van Slotervaart genomineerd voor plaatsing op de monumentale bomenlijst. Een kleine veertig inwoners deden mee aan het initiatief. Bomen op de monumentale lijst kunnen rekenen op extra aandacht en worden minder snel gekapt. Ook krijgen de bomen meer ruimte, waardoor andere bomen soms juist wel gekapt moeten worden. In het geval van monumentale bomen van particulieren gaat het stadsdeel subsidie verstrekken voor onderhoud.

In de stadsdelen Oud-Zuid en Amsterdam Noord staan sinds 2002 duizend bomen op de lijst.  Dat er in Slotervaart maar vijftig bomen zijn genomineerd, heeft volgens Hans Schipaanboord, hoofd van de stadsdeelafdeling Groen in Slotervaart, te maken met de geschiedenis van het stadsdeel. `Slotervaart stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Om in aanmerking te kunnen komen voor nominatie moet een boom 35 jaar of ouder zijn.’ Hans Kaljee, bomenconsulent van de gemeente Amsterdam, noemt de gebrekkige promotie van het initiatief als voornaamste reden voor het tegenvallende aantal genomineerde bomen. `In Amsterdam Noord zijn ze met de voorbereiding van het initiatief twee jaar bezig geweest. Dat had in Slotervaart wel iets beter gekund.’

Het topstuk (acht nominaties) in Slotervaart betreft een groepje zilveresdoorns aan de Wilhelmus Leemansstraat. `Oogappeltjes’, noemt Hans Kaljee de Amerikaanse bomen. Gisterochtend kreeg hij voor het eerst de foto´s te zien. Kaljee zit samen met onder meer Hans Schipaanboord in de Adviescommissie Monumentale Bomen in Slotervaart. Deze maand bezoekt de commissie de genomineerde bomen. Over zes weken brengt de commissie dan advies uit aan wethouder Paulus de Wilt (Milieu, GroenLinks). Die maakt een rondje door de wijk en besluit dan hoeveel bomen de monumentale status krijgen. `Je zou het in Slotervaart niet verwachten, maar er zitten heel fraaie bomen tussen’, zegt De Wilt. ‘Daar moeten we hier heel zuinig op zijn.’

Veronica van Amerongen, sinds 25 jaar geregistreerd boomtaxateur in Amsterdam, is kritisch op het plan. `Door bomen op zo’n lijst te zetten wordt het makkelijker om bomen die níet op de lijst staan te kappen. Die lijst dient dan als een doekje tegen het bloeden. Dat is wat we moeten zien te voorkomen. Juist in een wijk als Slotervaart.’