Studenten geven gratis juridisch advies in de Baarsjes

Studenten van de Hogeschool Amsterdam gaan gratis juridisch advies geven aan bewoners van de Baarsjes. Ze doen dat in de Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling (BOOT).

AMSTERDAM, 6 feb. In de buurtwinkel krijgen studenten van de minor Ondernemerschap de kans om hun eigen onderneming te starten. BOOT valt onder de wijkaanpak van de minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan en is een samenwerkingsverband tussen het stadsdeel, woningbouwcorporatie Ymere, de gemeente, de Hogeschool en de Universiteit.

Burgemeester Job Cohen bracht afgelopen dinsdag samen met zijn wethouders een bezoek aan de Buurtwinkel. Eén van de jonge ondernemers die zich aan de burgermeester voorstelde is Erno Klein. Klein studeert rechten aan de hogeschool en volgt de minor ondernemerschap. Samen met een medestudent richtte hij het juridisch adviesbureau Justice 4 All op. Al gauw had hij door dat er met juridisch advies in de Baarsjes geen geld te verdienen is. ‘Mensen zitten hier niet te wachten op juridisch advies dat minder duur is. Ze hebben helemaal geen geld. Ze willen gratis advies.’ Daarom heeft Klein zijn plan voor een winstgevende onderneming laten varen.

Eind februari begint Klein met een wekelijks spreekuur voor bewoners van de Baarsjes. Het spreekuur wordt verzorgd door studenten die daar geen geld maar studiepunten mee verdienen. Daardoor kan het advies gratis zijn. Klein wil zich onderscheiden van vergelijkbare initiatieven als de Rechtswinkel en het Sociaal Raadsliedenwerk (SRW) door een persoonlijke aanpak. ‘Ik ken SRW niet, maar door mijn stage bij Steunpunt Wonen heb ik ervaring met sociaal juridische dienstverlening. Vaak verwijzen ze je uiteindelijk toch door naar een advocaat.’

Klein wil voor zijn klanten wel ‘die extra mile gaan’. Het enige probleem is dat buurtbewoners hem nu nog niet weten te vinden, ondanks flyeracties en enquêtes. Dat ligt volgens Klein aan de taalbarrière. ‘Die folder was in algemeen beschaafd Nederlands. Veel oudere Turken en Marokkanen in de Baarsjes kunnen de folder niet of maar half lezen.’ Klein krijgt daarom hulp van drie stagiaires Sociaal Juridische Dienstverlening. ‘Eén van hen is Marokkaanse.’ Door de folders te vertalen in het Turks en Arabisch en mensen op straat aan te spreken hoopt Klein meer contact te krijgen met de buurtbewoners.

Naast Justice 4 All zijn er nog een aantal andere initiatieven door studenten gestart in de buurtwinkel. Studenten informatietechnologie maken de website en studenten vastgoed maken met bewoners plannen voor de inrichting van het nieuwe Witte de Withplein. Met de projecten is volgens projectleider Rob Andeweg samen zo’n anderhalf tot twee ton per jaar gemoeid. Woningbouwcorporatie Ymere draagt 60.000 euro bij door de locatie van de buurtwinkel te verzorgen. De Hogeschool betaalt de loonkosten van de coördinatoren, zo’n 30.000 euro. Andweg verwacht 60.000 euro van het stadsdeel te krijgen. Een deel van dat geld is Vogelaargeld.