Mogelijk Zwitsers tintje aan Vondelpark

Ontwerp VogelLandschapsarchitecte Anouk Vogel wordt door collega-ontwerpers gezien als goede kanshebber om vrijdag de wedstrijd te winnen die stadseel Oud-Zuid begin vorig jaar uitschreef. Op het spel staat de miljoenenorder voor het ontwerp van nieuw parkmeubilair in het 140 jaar oude Vondelpark.

AMSTERDAM, 11 feb. Over drie dagen maakt een gewichtige jury in architectuurcentrum Arcam in Amsterdam bekend hoe het nieuwe parkmeubilair van het Vondelpark eruit gaat zien. Hiervoor had stadsdeel Oud-Zuid in 2008 een ideeënprijsvraag uitgeschreven. Genomineerde ontwerpers verwachten dat landschapsarchitecte Anouk Vogel de miljoenenorder in de wacht sleept.

Uit een rondvraag onder de vijf genomineerde ontwerpers blijkt dat Anouk Vogel, landschapsarchitecte van Zwitserse afkomst, goede kansen heeft om haar naam te gaan verbinden aan rijksmonument het Vondelpark. Collega’s roemen haar ontwerpen om het romantische, maar ingetogen karakter. `Haar ontwerp is heel decoratief, maar tegelijkertijd ook tamelijk terughoudend. Dat vind ik knap’, zegt Serge Schoenmaker, één van de vijf genomineerden en sinds één jaar zelfstandig architect in Amsterdam.

Oud-Zuid vroeg begin 2008 aan architecten om met een ontwerp te komen voor 250 bankjes, 280 lantaarnpalen en een kiosk plus toiletgebouw. Het stadsdeel stelt samen met de centrale stad, het VSB-Fonds en het Stimuleringsfonds voor Architectuur 3,5 miljoen euro beschikbaar voor vervanging van het meubilair. Voor de volledige renovatie van het park, die in 2010 klaar moet zijn, is 27 miljoen uitgetrokken. Het stadsdeel heeft de afvalbakken buiten de wedstrijd gehouden omdat het nog geen besluit heeft genomen over de toekomstige distributie van de dagelijkse 15.000 kilo afval.

Begin 2008 meldden zich 79 ontwerpers bij het stadsdeel, van wie een vijfkoppige vakjury er in augustus 2008 vijf nomineerde. In de jury zitten onder meer oud-rijksbouwmeester Jo Coenen en Fons Asselbergs, de voormalige directeur van Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).

De schetsen van de vijf genomineerden zijn sinds 30 januari te zien in het architectuurcentrum aan de Prins Hendrikkade. Theo Reesink, genomineerd en één van de twee eigenaren van architectenbureau Poelmans & Reesink in Arnhem noemt Anouk Vogel ook als kanshebber. `Haar plan past in het bestaande park. Ik had eerst geen hoge verwachtingen van haar, maar ze heeft zich in de tweede ronde goed hersteld.’

Anouk Vogel zegt vereerd te zijn met de lovende kritieken, maar denkt dat Theo Reesink vrijdag gekozen wordt. `Ik vind het leuk hoe hij iets persoonlijks heeft meegegeven aan zijn ontwerp. Hij heeft gekozen voor een organisch ontwerp met vloeiende lijnen. Dat spreekt me erg aan.’ Melle Pama, eveneens genomineerd en één van de twee eigenaren van bureau Totems uit Amsterdam zegt Serge Schoenmaker goede kansen toe te dichten. Van de vijf genomineerden wilde alleen het ontwerpersduo Martijn Al en José Vostermans geen inhoudelijke mededelingen doen over de concurrentie.

Op vrijdag 13 februari wordt om 17.30 uur bekend gemaakt welk voorstel wint. Via een Europese aanbesteding moet dan blijken welke fabrikant het ontwerp mag realiseren.