Flevopark krijgt stokerij en proeflokaal

Destilleerderij

AMSTERDAM, 11 feb. In het Flevogemaal in Zeeburg komt veertig jaar na de sluiting van het gemaal een proeflokaal en een destilleerderij. Het plan liep vier jaar vertraging op omdat stadsdeel Zeeburg al die tijd geen horecavergunning wilde verlenen.

Begin 2010 opent Stichting De Oude Pijl een destilleerderij en proeflokaal in het gemaal van het Flevopark in stadsdeel Zeeburg in Amsterdam. Dat is vier jaar later dan verwacht. Op 2 maart begint Stadsherstel met de restauratie van het pand, dat in 1992 werd aangewezen als gemeentelijk monument.

Op de benedenverdieping van het Flevogemaal komt een bedrijfsruimte en op de bovenverdieping een woning. Behalve een stokerij zal het pand ook een proeflokaal worden, dat vanaf volgend jaar in de namiddagen geopend zal zijn. Stadsherstel, een instelling die sinds 1956 bedreigde panden in Amsterdam opkoopt en restaureert, kocht het gemaal in 2007 van de gemeente Amsterdam. Uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 2008 van totaal 2.830.000 euro, gaat 137.803 euro naar de restauratie.

Het gemaal is na de opheffing van de Overamstelsche Polder in 1969 in onbruik geraakt. Sinds juni 2004 staat ook de dienstwoning leeg. Precies één jaar later besloot stadsdeel Zeeburg dat het monument een publieke functie moest krijgen. Dat leidde tot een prijsvraag: burgers konden een plan indienen voor de invulling van het gemaal en de dienstwoning. Daarna zou het gemaal verkocht worden. Dit blijkt uit de Startnotitie Herbestemming Flevopark van Zeeburg uit september 2005. Begin 2006 moesten de verkoop en exploitatie gerealiseerd zijn.

De Oude Pijl won de prijsvraag, met het plan om likeuren te gaan stoken met fruit uit eigen tuin. Volgens Paul Morel ligt de ‘krankzinnig lange’ wachttijd aan de horecavergunning. Die is vereist voor het proeflokaal en werd pas in november 2008 door het stadsdeel verleend. Stadsdeel Zeeburg was volgens Morel bang voor ‘ongewenste concurrentie’ met de andere uitspanning in het Flevopark. Zeeburg laat weten dat de horecavergunning op zich liet wachten omdat het proeflokaal uitgebreider bleek te zijn dan in het eerste plan omschreven was.