Samenwerking Amsterdamse bioscopen tegen Pathé

Vanaf 19 februari gaan dertien Amsterdamse filmtheaters samenwerken in het collectief Cineville. De samenwerking bestaat uit een filmpas waarmee onbeperkt naar de film kan worden gegaan en een website met filminformatie. Het plan werd vorige week door Cineville directeur Niels Büller gepresenteerd in de Amsterdamse bioscoop The Movies.

AMSTERDAM, 11 feb. De betrokken bioscopen zijn The Movies, Cinecenter, Filmmuseum, Kriterion, Rialto, Het Ketelhuis, Studio/K, De Uitkijk, Filmhuis Cavia, De Melkweg Cinema, De Balie Cinema, Tropentheater en Smart Project Space. Bij Cineville zijn alle Amsterdamse bioscopen aangesloten, op de drie theaters van marktleider Pathé na. De bioscoopgigant mag van de dertien bioscopen niet meedoen. Pathé is de grootste concurrent van de filmtheaters omdat het de laatste jaren haar terrein verlegt van commerciële blockbusters naar arthousefilms die traditioneel in filmtheaters worden vertoond.

Volgens Harvey Bredewold, marketing manager van Pathé, wilde Pathé graag deelnemen aan Cineville, ‘maar heeft het collectief Cineville daar nee op gezegd.’ Pathé weigert verder commentaar te leveren over de gevolgen van Cineville voor haar positie op de Amsterdamse bioscoopmarkt. De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten vindt het geen probleem dat de Amsterdamse marktleider door de 13 bioscopen buitenspel wordt gezet. ‘Het is heel normaal dat onze leden elkaar beconcurreren.’

Sinds 2006 bestaat de Pathé filmpas waarmee voor achttien euro onbeperkt naar de film kan worden gedaan bij Pathébioscopen. De tegenhanger van Cineville gaat 17,50 euro per maand kosten. De website van Cineville bevat onder meer de Amsterdamse filmagenda en achtergrondinformatie en nieuws geleverd door Het Parool. De komst van de website betekent het einde van de filmladderadvertentie die wekelijks in alle landelijke dagbladen verschijnt.

Amsterdam kent momenteel zestien bioscopen met in totaal 61 bioscoopzalen. In 2009 komen er met de opening van het Pathé Citytheater aan het Leidseplein en cultuurcentrum De Hallen in Oud-West nog eens 17 zalen bij. Volgens Cineville telt Amsterdam dan de meeste bioscoopzalen per inwoner ter wereld. Büller: ‘Wij heten niet voor niets Cineville, wat vrij vertaald bioscoopstad betekent.’