Homo's in Amsterdam: Bridgeclub 'Gay Forcing'

Image by Gay Forcing
Image by Gay Forcing

De bridgevereniging ‘Gay Forcing’ bestaat deze week twaalfeneenhalf jaar. De vereniging richt zich op homoseksuelen. Waarom bridgen homoseksuelen in Amsterdam in een aparte vereniging?

‘Gay Forcing’. Zo heet de Amsterdamse bridgevereniging, speciaal voor homoseksuelen. ‘Forcing’ is een bridgeterm waarbij een speler tot een bepaalde zet gedwongen wordt.  Zondag 3 januari vierde de bridgeclub met haar tachtig leden een twaalfenhalfjarig jubileum in buurthuis De Boomsspijker aan de Recht Boomsloot. Hier komt de vereniging eens per maand samen.

Homobridgeclubs wereldwijd

Zelf vindt de voorzitter van Gay Forcing, Frank van Moorsel, dit jubileum niet heel spectaculair: “Het is een leuk gegeven, maar over tweeënhalf jaar is het pas echt feest. Daar sparen we nu al voor.” Toch is het bestaansrecht van een homobridgeclub niet vanzelfsprekend. Wereldwijd zijn er tot dusver vijftien bridgeclubs voor homo’s en lesbiennes. Deze bevinden zich onder meer in de Verenigde Staten, Canada, Groot Brittannië, Australië en Italië.

Gay Forcing is de enige in Nederland. Dit terwijl er volgens de Nederlandse Bridgebond 1100 bridgeclubs in Nederland zijn, met in totaal 110.000 leden. Wat zegt dit over de posities van homo’s in de Nederlandse bridgesport?

Vreemde eend

Dr. Gert Hekma, universitair docent homo- en lesbische studies aan de Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar homosporters en schreef er het boek Queer sports over. Volgens hem wordt homoseksualiteit veelal beschouwd als onderdeel van uitsluitend iemands privé levenssfeer, terwijl een seksuele voorkeur net zo goed onderdeel is van de openbare leefomgeving.

Hekma redeneert: “Sportclubs functioneren  als vanzelfsprekende ontmoetingsplek voor hetero’s, waar over heterogerelateerde onderwerpen wordt gepraat. Zo kunnen homo’s in veel gevallen moeilijk meepraten over ‘hoe het met de kinderen gaat’. Bovendien is de gespreksstof van homoseksuelen veelal toegespitst op erotiek. Niet altijd  wordt dat getolereerd door heterogezelschappen. Het gevolg is dat homo’s zich mogelijk een vreemde eend in de bijt voelen en liever sporten met gelijkgestemden. Dan maakt het niet uit of het een potje volleybal of bridgen beslaat. De verenigingsdrang onder homo’s is dezelfde als die bij andere minderheden. Een Turkse voetbalclub ontstaat, omdat een groep Turken elkaar opzoekt en samen wil sporten.”

Thuis bridgen met Sherry

Hekma merkt vervolgens op: “Het bijzondere is wel dat bridgen een gezelschapsspel is dat je niet per se in clubverband hoeft te doen. Het kan net zo gemakkelijk met wat homovrienden en potten bij iemand thuis. Gezellig, met een glaasje sherry erbij. Homo’s in de Achterhoek zullen, blootgesteld aan de lokale normen, daar eerder voor kiezen.”

Van Moorsel van Gay Forcing bevestigt dit oordeel. Bridgen heeft  volgens hem geen overkoepelende organisatievorm nodig. ”Maar we leven hier in dé stad met genoeg inwoners die het leuk vinden, dat we hebben besloten ons te organiseren als vereniging. Amsterdam is toch het thuishonk van de Gaypride, waaraan we ook zullen deelnemen met een toernooi. Er zijn vast groepjes homo’s en lesbiennes die bij elkaar thuis potjes bridgen, maar een georganiseerde homobridgeclub in Groningen of Friesland lijkt me niet voor de hand liggen. De leden van Gay Forcing zijn wel verspreid over de omgeving van Haarlem tot Utrecht, maar voornamelijk afkomstig uit Amsterdam.”

Van Moorsel schat dat er iets meer mannen dan vrouwen lid zijn. Op  de samenstelling van homo’s, lesbo’s, biseksuelen en hetero’s heeft hij weinig zicht. “Iedereen is welkom bij Gay Forcing; alleen zijn de meeste mensen homo’s en lesbo’s. We gaan echter niet vragen aan de leden: je bent toch wel homo, hé?”

Gezellig

De organisatie van Gay Forcing maakt zich niet nadrukkelijk sterk voor tolerantie ten opzichte van homo’s in de sport. Ze ervaart totaal geen discriminatie door andere bridgers. De leden zoeken elkaar, volgens het bestuur, niet op om een ongemakkelijk samenzijn met hetero’s te vermijden of een taboe te doorbreken. Sterker nog, er wordt maar eens per maand gebridged, omdat 90 procent van de leden ook bij een andere bridgeclub speelt.

Dan rest de vraag waarom ze dan wel een speciale bridgeclub hebben opgericht. Van Moorsel: “Gewoon omdat het een gezellige afwisseling is. En omdat de feesten die bij internationale homobridgetoernooien gegeven worden erg interessant zijn.”

Kijk voor meer informatie over:
De Nederlandse bridgebond op :http://www.bridge.nl/
Gay Forcing op: http://www.gayforcing.nl/