Ouderen op Valentijnsdate met Young Professionals

Ouderen op date tijdens Valentijnsdag. Foto:zingevingzuidas.nl
Ouderen op date tijdens Valentijnsdag. Foto:zingevingzuidas.nl

AMSTERDAM, 14 februari – Ouderen die rond Valentijnsdag alleen zijn kunnen op date met jonge mensen in de zakenwereld. Afgelopen zaterdag kwamen zo veertig ouderen in contact met veertig ‘Young Professionals’, op initiatief van de stichting ZingevingZuidas.

Tijdens de middag worden ouderen en zakenmensen aan elkaar gekoppeld en gaan ze samen een activiteit in Amsterdam beleven. “Dat kan van alles zijn, van een wandeling in het park tot een museumbezoek of een café”, zegt Liesbeth van Hussen van ZingevingZuidas.

De bedoeling van het initiatief is om mensen in contact met elkaar te brengen. “Ouderen kunnen zich toch eenzaam voelen, terwijl jongere zakenmensen vaak geen contact hebben met oudere mensen behalve hun opa en oma”, legt Van Hussen uit.

De stichting organiseert het initiatief sinds 2009. Van Hussen constateert dat er steeds meer mensen bereid zijn mee te doen: “We bereiken veel jonge ondernemers via onze stichting en we proberen met flyers de ouderen in verzorgingshuizen of de Thomaskerk in Amsterdam te bereiken.” Dat afgelopen zaterdag het aantal koppels van 150 in 2011 gehalveerd is tot tachtig nu, wijt Van Hussen aan het slechte weer. “Veel oudere mensen durfden hun huizen niet uit.”

Uit de ontmoetingen kunnen ook blijvende vriendschappen ontstaan. “Twee jaar geleden was iemand op stap met tante Tini”, vertelt Van Hussen. “Een week later stond ze met een boeket bloemen en een doos bonbons aan de balie van zijn bureau om hem te bedanken. Nu bellen ze iedere week met elkaar.”

Ondanks de mogelijkheid tot een date blijven de ouderen op Valentijnsdag alleen. De Young Professionals hebben volgens Van Hussen geen tijd.  “Zij werken namelijk allemaal op dinsdagmiddag.”