Problemen met contributie verhogen druk voor voetbalverenigingen

De Eendracht

Maar de gemeente is relatief terughoudend op Middenmeer-Voorland. Buiten de ring in Amsterdam-West ligt Sportpark De Eendracht, waar bijna alle clubs problemen hebben met het innen van de contributie en waar de jeugd weinig aan sport doet: een op de drie tienjarigen lijdt aan overgewicht. De gemeente is daarom afgelopen juli begonnen met een pilot van anderhalf jaar, om kosten te besparen en kinderen aan het sporten te krijgen. Stichting Sportpark De Eendracht huurt het sportpark van de gemeente en exploiteert dat, in een poging om velden beter te gebruiken en meer jeugd te trekken. Als dat op het sportpark slaagt, wordt het misschien in de rest van de stad ook toegepast.

Het was aan Jaap Vos, in 2009 aangesteld als kwartiermaker van het sportpark, om namens het stadsdeel aan de slag te gaan, maar het werd hem toen al snel duidelijk dat fusies niet gingen lukken. “De leden van Sv Nieuw West zijn van overwegend Marokkaanse afkomst, die van Sc Eendracht ’82 van Turkse, Parkstad Antilliaanse en Marokkaanse, die van De Germaan Nederlands, en P en T heeft relatief veel damesvoetbal. Die clubs gaan in de senioren nooit meer bij elkaar komen.” Een van de struikelpunten was dat Sv Nieuw West uit religieuze overwegingen geen alcohol wil schenken.

Vos (45) besloot, in overleg met het noodlijdende Sc Eendracht ’82 en de toenmalig jeugdleider van Parkstad, Ahmed Benzerrouk, om de jeugd van Eendracht ’82 en Parkstad bij elkaar te brengen. Het resultaat werd Real United, dat met subsidie van het stadsdeel op 11 mei officieel werd opgericht. “Real kan na Sv Nieuw West de tweede club van het park worden”, zegt Vos. Hij spreekt tegen wat sommigen zeggen, dat de gemeente haar plannen doordrukt: “De gemeente komt altijd in de problemen als zij haar voorkeur uitspreekt. Het enige wat de zij doet, is helpen.”

Sommigen zijn verbaasd over de oprichting van Real, vooral omdat een nieuwe club niet lijkt te stroken met het streven om te zorgen voor twee grote clubs. Tot de sceptici behoort de grootste club van het park, Sv Nieuw West, naast Real United de enige club op het sportpark met jeugdvoetbal. De club was tot 2010 berucht als Sporting Maroc. Ze stonden vooral bekend om een geweldsincident waarbij een scheidsrechter een kopstoot kreeg, waardoor de club bijna uit de competitie werd gehaald. Met behulp van vijftienduizend euro subsidie van het stadsdeel kon de club opnieuw starten, met nieuwe tenues, een nieuwe naam en een beter imago. De club zegt dat de financiƫn nu op orde zijn en dat ze vierhonderd leden hebben, honderd meer dan vorig seizoen.

Voorzitter Mehdi Harboul (57) vindt dat de gemeente haar plannen “doordrukt” en noemt de aanpak “roekeloos”. Harboul begon in 1996 als voorzitter. Volgens hem “bepaalt iemand iets, en dat wordt door de gemeente doorgedrukt. Er was ons toegezegd dat de gemeente ons zou steunen, en wij gebruiken onze velden optimaal, maar dan wordt honderd meter verderop een nieuwe club opgericht.”

Real United heeft de leden overgenomen van Parkstad en Sc Eendracht ’82, en zit in hetzelfde gebouw als laatstgenoemde. Ismael Karakaya, sinds acht jaar voorzitter van Eendracht ’82, zegt dat hij te weinig begeleiding had voor de jeugd en daarom het stadsdeel om hulp vroeg. “We hebben tientallen jeugdleden aan Real United afgestaan. Dat is op het moment moeilijk.” Karakaya hoopt dat vrijwilligers via Real naar Eendracht ’82 komen. Zijn collega, penningmeester Recep Cengioglu is minder positief: “Een groot deel van onze leden is weg en het is geen verbetering. Ik wil onze jeugd terug.”

De reden dat het gebouw niet de Eendracht ’82-kleuren draagt is omdat een van de leden, ooit timmerman, voor weinig geld dertig liter groene verf kon krijgen toen het gebouw opgeknapt moest worden.

Volgens combifunctionaris Arie Seekles (54) van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling wordt “gemeenschapsgeld wordt over de rand geflikkerd.” Zijn werk houdt in dat hij de jeugd bij scholen langsgaat en jeugd probeert te werven voor Real United en Sv Nieuw West. Hij loopt eind oktober nog in een korte sportbroek. “De stad acht grote verenigingen sterker en vervolgens maken ze hier nu een zesde, kleine vereniging bij. Dat vind ik vreemd.” Volgens Seekles is het plan voor Real United onterecht doorgedrukt en weet de gemeente niet hoe Real United er voor staat.

Hij denkt dat er nog veel werk moet gebeuren om Real United een gezonde club te maken. “We zijn nog een reis zonder richting. Ik zie nu iets anders dan wat er ten tijde van de oprichting tegen mij gezegd is. We moeten, terwijl het voetbalseizoen al lang begonnen is, nog gaan zitten en bepalen wie Real United wil zijn. Dat is allemaal niet gebeurd.” De tenues zijn nog niet bezorgd en door een probleem met de pasjes zijn twee elftallen, de C1 en B1, tijdelijk uit de competitie gehaald. “En de vrijwilligers blijven weg, want de ouders van de kinderen hebben nog geen binding met de club. Ze zetten hun kinderen af, drinken een koffie en gaan weer weg. Je moet een goed uitgedacht plan hebben, anders blijf je tegen problemen oplopen. Dat plan moet je voor mensen duidelijk maken, dan willen ze er aan meewerken. Mensen willen veranderen, maar willen niet veranderd worden.”