Veel stille armoede onder ZZP'ers

Dat ZZP’ers getroffen worden door de crisis, is een probleem waar nog weinig over gesproken wordt. Als het aantal opdrachtgevers terugloopt, voelen de zelfstandig ondernemers zonder personeel meteen de gevolgen. ZZP´ers zijn helemaal op zichzelf aangewezen en hebben vaak geen financiële buffer waar ze op terug kunnen vallen. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat twaalf procent van de ZZP’ers onder de armoedegrens leeft.

Belangenbehartiger PZO maakt zich zorgen om de stille armoede onder ZZP’ers. Onderling praten zelfstandig ondernemers wel steeds meer over de crisis, maar de buitenwereld weet nog te weinig van dit probleem. PZO stimuleert daarom gemeentes om meer te communiceren met haar ZZP’ers. Zo komt er meer inzicht in het probleem en vinden ZZP’ers sneller hun weg naar hulpinstanties.

In de gemeente Amsterdam zijn meer dan 65.000 ZZP’ers actief. Wethouder armoedebeleid Freek Ossel zegt dat de zelfstandig ondernemers erg belangrijk zijn voor de stad: “Ik denk dat wij ZZP’ers heel vroeg herkend en erkend hebben als goud in de stad en dat we ook heel vroeg zijn geweest met beleid om ze extra te ondersteunen.”

NAP Nieuws spreekt een ZZP’er die bijna failliet is en een ZZP’er die via social media nieuwe opdrachten probeert te krijgen. Daarnaast bezoekt NAP Nieuws een netwerkborrel voor ZZP’ers. Hoe overleven ZZP’ers de crisis?