OM eist voorwaardelijke taakstraf tegen Twitter-dreiger Gay Pride

Het Openbaar Ministerie (OM) eist zestig uur voorwaardelijke taakstraf met een proeftijd van twee jaar tegen een 30-jarige Dordtenaar. De man wordt er van verdacht deelnemers van de Gay Pride in Amsterdam via Twitter te hebben bedreigd.

De Gay Pride in Amsterdam (Foto: Rutger)
De Gay Pride in Amsterdam (Foto: Rutger)

De officier van justitie sprak deze eis woensdag uit in de strafzaak voor de meervoudige kamer te Amsterdam. De verdachte, de 30-jarige Rick van D. uit Dordrecht, wordt er van beschuldigd van 11 tot en met 13 juli 2012 zes berichten op Twitter te hebben geplaatst die homoseksuelen bedreigen, beledigen en aanzetten tot haat tegen homoseksuelen.

“De uitlatingen van de verdachte dragen bij aan een beledigend en bedreigend klimaat jegens homoseksuelen”, zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. Desondanks eist het OM een voorwaardelijke taakstraf, omdat de verdachte op dit moment is opgenomen in een kliniek. De man zou psychisch in de war zijn. Het OM vindt in dit geval de behandeling van de verdachte van groter belang dan het uitvoeren van een taakstraf.

Een medewerker van het politienetwerk Roze in Blauw voelde zich in de aanloop van de Gay Pride op 4 augustus bedreigd door de tweets en deed aangifte. Het OM hield de Dordtenaar de eerste twee weken van augustus vast omdat hij een te grote bedreiging zou vormen voor de Gay Pride.

De verdachte bevestigde tijdens de rechtszaak dat hij deze zomer onder de naam @MooneyAlcapone de zes berichten plaatste. Hij twitterde onder meer: “Alle deelnemers aan de gay parade worden dit jaar vermoord door ons, de HellsAngels”. Hij zou de berichten echter niet geschreven hebben om aan te zetten tot haat tegen homoseksuelen. “Die haat is er toch al bij ons”, zei de man. Waarmee hij op motorclub Hells Angels doelde, waarvan hij lid zegt te zijn.