Sammy Vinke: een droomleven in 020Zuid

Drie vriendinnen, Amsterdam-Zuid en luxe. Sammy Vinke (18) speelt de hoofdrol in de nieuwe online serie 020Zuid. Of nouja, een rol spelen. “Ik blijf mezelf, ik speel geen karakter. Ik ben gewoon Sammy Vinke, maar dan in een droomleven.”

The Hills in Amsterdam’, zo omschrijven de makers hun nieuwe online serie 020Zuid: een scripted realityserie over drie jongen vriendinnen en hun luxe leven in Amsterdam-Zuid. Sammy Vinke (18) speelt een van de hoofdrollen. Ze vertelt erover in grandcafé de Heineken Hoek op het Leidseplein.

Sammy Vinke uit 020 Zuid (Foto: Rainmakers Agency)
Sammy Vinke uit 020 Zuid (Foto: Rainmakers Agency)

Vinke – blond haar, blauwe ogen, lieve glimlach – voelt zich op haar gemak in het café dat onlangs werd overgenomen door haar vader, horecaexploitant Martin Vinke. Ze is met de auto, want in tegenstelling tot wat de serie ons wil doen geloven, woont ze niet echt in Amsterdam-Zuid en rijdt ze niet dagelijks op een Vespa. “Geen enkele hoofdrolspeelster woont in Zuid. Mijn vader heeft hier een paar horecagelegenheden, dus hij vindt fijn om de drukte te ontvluchten buiten de stad. Ik woon met mijn ouders, een Beagle en een dikke Chihuahua in Broek in Waterland. Maar ik ben eigenlijk meer in Amsterdam dan thuis. Ik heb hier met de andere twee hoofdrolspeelsters op school gezeten, mijn ouders komen hier vandaan en al onze vrienden wonen hier. Demy, Yomini en ik zijn hier gespot als echte ‘Amsterdam-Zuid-meisjes’.”

In hoeverre komt 020Zuid overeen met jouw realiteit?

“020Zuid is scripted reality, dus we volgen een script, maar we blijven onszelf. In de serie ben ik gewoon Sammy Vinke, maar ga ik allemaal dingen doen die anders nooit op mijn pad zouden komen. Charlotte Huiskamp schrijft de serie en vroeg mij wat ik later zou willen worden. Nou, presentatrice! Daar heeft zij nu een hele verhaallijn omheen gemaakt. Ik leef mijn droomleven in de serie.”

Het is dus niet je echte leven wat we online zien.

“Deels, het gaat wel echt om onze karakters. Onze ouders en vrienden komen er niet in voor. Mijn vriend Machiel, zijn karakter wordt gespeeld door acteur Timo Ottevanger. Het gaat er om dat we dingen doen die bij vrouwen van onze leeftijd voorkomen.”

Komen die dingen niet alleen bij rijke vrouwen voor?

“In 020Zuid gaat het niet alleen om de tassen en het geld. Tuurlijk, je ziet dat we het goed hebben en mooie kleren dragen, dat is voor vrouwen leuker om naar te kijken. Maar we zijn bezig zijn met onze toekomst, vriendschappen, liefde, tegenslagen. Dat is herkenbaar voor alle meiden van onze leeftijd.”

Wat is het voornaamste verschil met een gewone soap?

“Het verschil is dat ik gewoon mezelf blijf, ik speel geen karakter. We volgen een script, maar dat is zo aangepast dat het bij mij past en dat ik net zo reageer als in het echte leven. Als er bijvoorbeeld een woord staat als ‘potverdikkie’ dan mag ik dat veranderen, dat zeg ik namelijk niet. Als dat niet zo was, dan zou ik ook mijn eigen naam niet willen gebruiken. Dan was ik het niet.”

Sammy, Yomini en Demy tijdens een fotoshoot (foto: Rainmakers Agency)
Sammy, Yomini en Demy tijdens een fotoshoot (foto: Rainmakers Agency)

Hoe werd je gespot voor de serie?

“Ik vierde twee jaar geleden mijn verjaardag in het café hiernaast. De regisseur was daar met zijn vriendin. Hij had het idee voor 020Zuid op een papiertje gekrabbeld. Hij was opzoek naar meisjes die er een beetje ‘Zuid’ uitzagen.”

Wat moet ik me daarbij voorstellen?

“Meisjes die altijd hun haar mooi hebben zitten, bezig zijn met make-up, leuke jurkjes aan. Ik kwam helemaal opgedoft voor mijn verjaardag binnen met mijn vriendinnen en hij dacht: ‘die moet ik hebben.’ Hij benaderde ons meidengroepje en vertelde over het concept. We hadden geen van allen acteerervaring. We kregen ook geen lessen, want het is scripted reality. Voor ons spannend, voor de makers een groot risico. Maar afgelopen december, twee jaar later, hebben we dan toch het eerste seizoen opgenomen, aflevering een tot zeven. Vanaf afgelopen maandag komt iedere week een nieuwe aflevering online.”

Wat ben je hierna van plan?

“In augustus ga ik een opleiding doktersassistente doen. Ik heb er heel veel zin in, ik vind de medische kant heel interessant.”

Leuker dan acteren?

“Nee! Ik vind dit helemaal geweldig, ik hoop dat er na deze serie nog iets op mijn pad komt, sowieso hoop ik gewoon op nog een seizoen met 020Zuid. Zoals ik al zei, zou ook ik heel graag presenteren, maar zo’n kans krijg je niet zomaar. Ik wil dus wel iets achter de hand hebben, een goede opleiding in iets dat me echt interesseert. Voor hetzelfde geld is het ineens over en dan heb ik niks als negentienjarige.”