Nieuw Sloten verwacht geen leegloop

Voetbalclub Nieuw Sloten is niet bang voor ledenverlies. “Bij ons voetballen hele gezellige jongens en meiden. We zijn de grootste en meest diverse club in de omstreken,” zegt Frits Du Bois, trainer van de club.

Het is donderdagavond 10 januari. Over twee dagen zullen de teams van voetbalclub Nieuw Sloten voor het eerst sinds de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen weer een wedstrijd spelen. De grensrechter overleed begin december een dag nadat hij werd aangevallen door voetballers van Nieuw Sloten. Zeven verdachte spelers van vijftien tot zeventien jaar en een vader van vijftig jaar zitten nog vast. Dinsdag werd bekend dat drie teams van Nieuw Sloten stoppen met spelen.

De meiden van Nieuw Sloten bereiden zich voor op zaterdag (Foto: Claartje Vogel)
De meiden van Nieuw Sloten bereiden zich voor op zaterdag (Foto: Claartje Vogel)
Training
Aan het begin van de avond zijn vier teams aan het trainen: twee meidenelftallen en twee teams van E1-pupillen. In totaal heeft Nieuw Sloten 42 teams met jongens en meisjes van alle leeftijdscategorieën. De velden van de voetbalclub liggen helemaal achteraan op sportpark Sloten, tegen de grote weg aan. Felle lampen verlichten het grasveld terwijl de twee meidenteams een oefenwedstrijdje spelen in de miezerregen. Linda Kerkhof, een blonde middelbare scholiere, is een van die meiden. Volgens Kerkhof is het bericht over de teams die stoppen met spelen ongenuanceerd. “Het meidenteam dat weg is, hoorde nog niet zo lang bij Nieuw Sloten. Het was een elftal van een andere club dat bij ons kwam trainen. Daar zijn ze nu wel mee gestopt, maar ze waren pas een paar weken bezig.” Ze mag niet te veel vertellen, daar gaan de trainers over. Het meisje rent terug het veld op.

Diverse teams
Frits Du Bois is haar trainer. Hij staat langs het veld en stelt zich voor als een van de actiefste vrijwilligers van de club. Twintig uur per week traint hij jongens en meiden. Zijn eigen dochter voetbalt ook hier. “Het is een heel gezellige club,” vertelt Du Bois, “we zijn de grootste voetbalvereniging in de omgeving Sloten en Amsterdam-West. We draaien alleen maar op vrijwilligers, niemand is in vaste dienst. Ik train voornamelijk de meidenteams. De groep die gestopt is, trainde pas een maand bij ons. Zij kwamen van een andere club, ze waren dus helemaal niet zo verbonden met Nieuw Sloten.” Du Bois trekt zijn grijze muts wat verder over zijn hoofd tegen de regen en rent het veld op om zijn dames wat aanwijzingen te geven. Op het andere veld zijn de jongens van 10 tot 12 jaar aan het trainen. Het zijn jongeren uit allerlei culturen die met elkaar spelen.

Geen leegloop
Volgens de leden zijn andere teams niet bang om bij Nieuw Sloten te spelen. “De jongens hebben echt zin om te beginnen,” vertelt Du Bois, “natuurlijk is het vreselijk wat er gebeurd is. De hele club vindt het verschrikkelijk. Maar teams zoals het onze hebben de dood van de scheidsrechter vooral via de media meegekregen. Het klopt dat we weer voor het eerst spelen dit weekend, maar we hebben eigenlijk niet veel wedstrijden gemist. Er zat gewoon winterstop tussen.”

De trainer ziet de toekomst van de club positief in. “Zie je dat meisje daar? Zij is sinds vandaag nieuw in het team. En zo meteen zet ik de koffie klaar voor een voorzitter van een andere meidenclub die bij ons wil komen trainen. Onze velden liggen centraal en we hebben een hoop ruimte, dus dat is aantrekkelijk voor andere teams.” Du Bois en een paar van zijn collega’s organiseren dit jaar ook een Paastoernooi, waar ze al druk mee in de weer zijn. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Als zaterdag de eerste wedstrijden bij de voetbalvereniging worden gespeeld, verwacht Nieuw Sloten cameraploegen van AT5 en de NOS. De teams bereiden zich goed voor op de competitie en verwachten geen incidenten.