De Jager: 'Bewoners Houthavens mogen nog één jaar blijven'

De studentencontainers in de buurt De Houthavens in Amsterdam-West mogen nog tot maart 2014 blijven staan. Dat zegt Wethouder Dirk de Jager van stadsdeel West tot verbazing van de studenten van de containers die net een actiecomité hebben opgezet om duidelijkheid over de containers te eisen.

Studentencontainers bij de Houthavens. (Foto: Petra van der Ree, Flickr)
Studentencontainers bij de Houthavens. (Foto: Petra van der Ree, Flickr)

Het actiecomité is in januari dit jaar opgericht omdat de studenten meer duidelijkheid willen over hun woningen. De groep van ongeveer 40 studenten was de tijdelijke contracten zat en wilden een langdurige oplossing voor het tekort aan studentenwoningen in Amsterdam. 26 januari zouden ze inspreken op de deelraadsvergadering van stadsdeel West.

Dat gaat waarschijnlijk nog steeds gebeuren, zegt Filinta Karabulut, voorzitter van Rood Amsterdam, de jongerenparij van de SP Amsterdam. Rood steunt het actiecomité van de studenten. Karabulut: “Het gaat ons om de bewoners van de Houthavens maar ook om het achterliggende probleem. De burgemeester heeft drie jaar geleden 9000 studentenwoningen beloofd en die zijn er nog lang niet. Over een jaar worden er alsnog 800 woningen gesloopt. Daar moet iets tegenover staan.”

Livia, een student die niet met haar achternaam genoemd wil worden omdat ze bang is om haar woning te verliezen, behoort tot het actiecomité. Ze merkt dat zij niet de enige student is die last heeft van de onduidelijkheid. “Ik heb al drie tijdelijke contracten gekregen, eerst twee van DUWO en nu een van woningcorporatie de Key. Hierdoor heb ik nooit rust. Het bestemmingsplan van het stadsdeel is op dit moment niet realistisch dus ik hoop dat ze ons een contract van twee jaar zullen geven.”

Wethouder Dirk de Jager van stadsdeel West is verantwoordelijk voor De Houthavens en begrijpt het probleem van de studenten. “Er is een tekort aan studentenhuisvestigingen in Amsterdam. Dat kunnen we als stadsdeel West niet alleen oplossen. Op braakliggend terrein proberen we huisvesting te realiseren maar we kunnen geen garantie geven voor vervangende huisvesting van deze studenten. Deze containers hadden twee jaar geleden al weg moeten zijn. We zitten nu eigenlijk al in de blessure tijd. Dat is nou eenmaal niet anders.”

Woningcorporatie de Key, die ongeveer 750 studentencontainers van de Houthavens in haar bezit heeft, zegt hetzelfde. “Alle jaren die we nu meepakken zijn mooi meegenomen.” De Key denkt niet dat deze containers nog worden verplaatst als de gemeente ze andere grond aanbiedt. “De houthavens zijn voor ons een verliesgevend project geweest. Het verplaatsen en brandveilig maken van de containers gaat ons weer veel geld kosten. Dat gaan we niet meer doen, het is voor ons geen zinvolle investering.”