Jellinek voorziet groei online therapie

Verslavingsinstituut Jellinek maakt steeds meer gebruik van een combinatie van online en face-to-face-therapie. De gemengde vorm van therapie werd anderhalf jaar geleden bij de Jellinek geintroduceerd. Sindsdien hebben 450 clienten hiervan gebruik gemaakt, waarvan 230 in 2012. Op jaarbasis worden bij Jellinek zo’n 5000 mensen behandeld.

“Het zou me niets verbazen als het aantal online behandelingen dit jaar verdubbelt”, aldus Wencke de Wildt (1971), manager behandelzaken en gezondheidszorgpsycholoog bij Jellinek. Volgens De Wildt is het voor clienten fijn dat ze online op elke gewild tijdstip aan hun problematiek kunnen werken. Bovendien merkt ze dat cliënten door de online mogelijkheid meer tijd besteden aan hun therapie en dan vooral in de avond. De Wildt: “Hoe meer ze hier mee bezig zijn, des te beter werkt de therapie.”

Vormen van online therapie
Bij de online therapievorm kunnen clienten, buiten de gesprekken bij de Jellinek, ook gebruik maken van platform mijnjellinek. Via het platform kunnen zij contact zoeken met hun behandelaar, maar ook filmpjes bekijken over de inhoud van de behandelingen, informatie zoeken en opdrachten maken. “Via een filmpje wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom ze iedere dag om zes uur, als ze terug komen van het werk, trek krijgen om iets te gebruiken. Dat begrijpen is heel belangrijk”, aldus De Wildt.

Buiten de gemengde vorm biedt Jellinek al ruim negen jaar een gratis zelfhulpmodule aan en sinds 2006 een online behandeling die bestaat uit chatcontact. Uit onderzoek van Jellinek is gebleken dat dit effectieve behandelingen zijn voor lichte verslavingsproblematiek. De gemengde vorm is juist ontwikkeld om ook meer ernstige clienten te helpen. “Voor ernstige gevallen is bijvoorbeeld contact met een arts nodig. Hij kan naar de cliënt kijken en waar nodig medicatie aanbieden.”

De Wildt: “Cliënten geven aan dat ze het platform heel aantrekkelijk vinden. Ze vinden het persoonlijker dan bijvoorbeeld thuis opdrachten maken in een boekje, omdat ze online feedback krijgen.” Dat cliënten in de avond en ’s nachts aan hun therapie kunnen werken heeft volgens De Wildt twee grote voordelen: “Ze hoeven geen vrij te vragen van werk en in de avond heeft een grote groep van onze cliënten het extra moeilijk, omdat ze dan trek krijgen om te gaan drinken of drugs te gebruiken. Dan gaat de computer aan.”

Effectiviteit
Online-therapie deskundige Jeroen Ruwaard (1970) gelooft dat de gemengde vorm van online en face-to-face-therapie steeds meer zal worden toegepast. “Lange tijd is er een vooroordeel geweest dat online therapie minder effectief zou zijn dan face-to-face-therapie. Men dacht dat online therapie niet persoonlijk genoeg zou zijn. Omdat de persoonlijke band tussen de behandelaar en de cliënt heel belangrijk is werd dat gezien als een belemmering.”

Van die kritiek is volgens Ruwaard niets meer over. “Dat komt door het onderzoek dat er nu ligt. We hebben geleerd dat je via zelfhulpsites veel mensen kunt bereiken, maar dat een groot deel het programma niet afmaakt. De effecten van dat soort sites zijn daarom niet zo goed. Met intensieve begeleiding kan je met online therapie net zulke resultaten halen als bij face-to-face-therapie.”

Jeroen Ruwaard promoveerde 8 februari aan de Universiteit van Amsterdam. Uit zijn proefschrift blijkt dat de effecten van online therapie even groot zijn als bij de klassieke face-to-face therapie.